Atomaffald - og folkestyrets krise
Tirsdag d. 06-05-2014 kl. 11:41
Af Ole Dall.

Hvis man ville finde ét sted og ét eksempel på folkestyrets krise og den afgrundsdybe mistillid mellem befolkning og Christiansborg og ministeriernes verden, så var Kulturcenter Limfjord stedet i aftes mellem kl. 19 og 21.30.

Sundhedsministeriet havde sendt repræsentanter og såkaldte eksperter til Skive for at berette om planerne for atomaffaldet på Risø. Der var en afgrund til forskel på deres model-verden og den virkelighed som vi 800 tilhørere på Skive-egnen lever i - og fortsat ønsker at leve i. Uden atomaffald under vores jord!

Det blev samtidig tydeliggjort, at sundhedsministre og sundhedsordførere i partierne helt har overladt det til embedsmænd og eksperter at køre løbet, selvom det selvfølgelig først og fremmest er en politisk beslutning at bestemme, hvad der skal ske med atomaffaldet fra Risø.

Hverken sundhedsministeren eller sundhedsordførere var mødt frem. De kunne ellers med sikkerhed have haft godt af at høre om mange af de ting, der med rette må have rystet tilhørerne - både på borgermødet og mødet med Sundhedsministeriets udvalgte. Det står f.eks klart, at :

- Der vil ske udsivning fra det nedgravede atomaffald.

- Områder i nærheden af Danmarks største byer er fra start undtaget fra mulig placering af atomaffald i undergrunden. Det skyldes ifølge gårsdagens panel, at det internationalt ikke er accepteret at have sådanne atomaffalds-depoter i nærheden af storbyer. Det kan jo kun skyldes hensynet til sikkerhed. Men har Skive og Salling og de øvrige udpegede områder ikke lige så meget ret som storbyborgere til at blive fritaget for kommende udsivning af atomaffald?

- Udover det nuværende atomaffald på Risø skal der hvert år i 30 år løbende fyldes nye giftige stoffer i slut-affaldsdepotet - herunder bly og andet giftigt industriaffald.

- Allerede efter 40 år er der nu konstateret udsivning fra atomaffalds-opbevaring i Tyskland.

- Skives og Sallings drikkevand er i forvejen under pres. Og Skive-Vest var tidligere udlagt som grundvandsområde, og ved Thise løber grundvandet mod Breum/Roslev. Sjælland derimod fritages for slutdepot - p.g.a. drikkevand.

- Det er helt uklart, hvem der egentlig rådgav politikerne til i 2003 at beslutte, at det danske atomaffald skal i et slutdepot. Men panelet kunne oplyse, at Helge Sander var den ansvarlige minister...

- Det er tydeligt, at der ikke bruges mange ressourcer på at undersøge den mellemlager-model, hvor atomaffaldet placeres på overfladen - f.eks fortsat på Risø - og kontrolleres løbende indtil teknologien i løbet af 50-100 år måtte have fundet sikre løsninger.

- Hele processen om atomaffald er forkvaklet. Der bruges millioner af kroner på underjordiske slutdepot-undersøgelser, mens kommuner og borgere - og flere partier - nu åbenlyst satser på mellemlager-løsningen.

Man må også spørge: - Hvordan harmonerer en underjordisk atom-losseplads på Skive-egnen med kommunens motto om »Rent liv«. Det hænger jo slet ikke sammen. Der kommer jo udsivning under jorden på et tidspunkt, og bevidstheden herom vil smadre udvikling for vores egn over jorden fra første dag med depot. Så budskabet er enkelt: Der kommer to onsdage i en uge, før denne egn accepterer en underjordisk atomaffalds-losseplads. Det sker ikke!

Positivt var det i går at opleve et stærkt sammenhold på Skive-egnen. I en blanding af vantro, frygt og rædsel lyttede man til de såkaldte eksperters verden - og blev sikker i holdningen om, at alle kræfter skal lægges i at forhindre en politisk katastrofe i form af et slutdepot nedgravet på Skive-egnen eller andre steder i landet. At grave affald ned og håbe det bedste må aldrig blive løsningen.

Det bliver afgørende at få andre end de lokalt valgte politikere gjort opmærksom på, hvilken dødsensfarlig kurs, der desværre fortsat arbejdes på.Mere debat i Skive Folkeblad
Bestil abonnement her
Kommenter artiklen
For at kommentere artiklen skal du enten være oprettet som bruger eller kommentere ved hjælp af din profil på Facebook, Google eller Twitter.
Første gang, du kommenterer, vil du blive bedt om at verificere din e-mailadresse. Først herefter bliver din kommentar synlig.
Hvis du ikke modtager en e-mail fra Disqus.com, ligger den muligvis i din spam-mappe.
comments powered by Disqus

Søg på SkiveFolkeblad.dk

Loading

Events fra Skiveportalen.dk

Annonce:

Læs avisen online

find job i samarbejde med Ofir.dk

Skive Folkeblad | Gemsevej 7-9 |7800 Skive | Tlf. 97 51 34 11
E-mail: Annonce@skivefolkeblad.dk | Redaktion@skivefolkeblad.dk | Abonnement@skivefolkeblad.dk