Pas på hunden: Hjerte-lungeorm er udbredt på Skive-egnen
Mandag d. 09-01-2017 kl. 05:47
Af: Joan Thora E. Laurberg

- Vi har fundet rigtig mange tilfælde i Skive og omegn, hvor hunde har hjerte-lungeorm. Folk kan selv minimere risikoen for smitte ved at samle hundelorte op.

Det siger Dorthe Dahl, som er veterinærsygeplejeske hos Skive Dyrehospital.

Hjerte-lungeorm er sygdomme, der kan have en dødelig udgang, og symptomerne spænder vidt. Derfor kan det være svært selv at konstatere, om ens hund er smittet og med hvilken orm.

Dorthe Dahl har tidligere arbejdet på Sjælland, hvor man for mange år siden blev opmærksom på problemet omkring hjerte-lungeorm. Om udbredelsen på Skive-egnen siger hun:

- Det er svært at vurdere, om det er værre her på egnen end andre steder. Når man for alvor begynder at teste, så finder man selvfølgelig også flere tilfælde. Men vi tager på ferie på Sjælland, og sjællænderne tager herover, så selvfølgelig har vi ormene. Det er svært at sige, om vi har haft dem hele tiden, eller om det er fordi, vi tester for dem. Men vi har fundet mange tilfælde her på egnen.

Undersøgelser viser, at smitten som minimum findes i nogle snegle og enkelte frøer.

Dorthe Dahl har ikke lavet en endelig oversigt over, hvor mange hunde klinikken har testet. Men en opgørelse, som hun arbejder på, viser, at inden for det seneste halve år har Skive Dyrehospital testet mindst 27 hunde, og i 18 tilfælde havde hundene sygdommen.

- Det er mange, og alle hunde er ikke skrevet op, så der er flere, fastslår Dorthe Dahl.

Hum oplyser, at hundeejerne kan mindske udbredelsen af ormen ved at samle hundens efterladenskaber op.

- Det kan smitte ved, at hundene spiser græs, snegle eller noget, hvorpå der er slimspor fra snegle. For smitten kommer jo blandt andet fra snegle, og snegle bliver inficeret af en hunde- eller en rævelort. Når hunden spiser sneglen eller slimspor på noget, sneglen er gledet hen over, bliver den smittet.

- Hvis man ikke opdager sygdommen, kan det være fatalt. I værste fald kan hunden dø, siger Dorthe Dahl.
Læs mere i Skive Folkeblad

Bestil abonnement her
Kommenter artiklen
For at kommentere artiklen skal du enten være oprettet som bruger eller kommentere ved hjælp af din profil på Facebook, Google eller Twitter.
Første gang, du kommenterer, vil du blive bedt om at verificere din e-mailadresse. Først herefter bliver din kommentar synlig.
Hvis du ikke modtager en e-mail fra Disqus.com, ligger den muligvis i din spam-mappe.
comments powered by Disqus

Søg på SkiveFolkeblad.dk

Loading

Events fra Skiveportalen.dk

Annonce:

Læs avisen online

find job i samarbejde med Ofir.dk

Skive Folkeblad | Gemsevej 7-9 |7800 Skive | Tlf. 97 51 34 11
E-mail: Annonce@skivefolkeblad.dk | Redaktion@skivefolkeblad.dk | Abonnement@skivefolkeblad.dk