100 dage, få løsninger - og V-tummel
Mandag d. 06-03-2017 kl. 10:49
I morgen har V-LA-K regeringen 100 dages fødselsdag, men feststemningen udebliver, for det er tydeligt for enhver, at det er en regering, der har umådeligt svært ved at vise handlekraft og få markante initiativer vedtaget.

Regeringsdannelsen skulle løse det problem, at Anders Samuelsen og LA var »kravlet helt op i træet« med krav om topskattelettelser og kom de ikke, ville LA vælte V-regeringen.

Så tilbød Lars Løkke Rasmussen (V) i stedet LA og de konservative ministerposter og et på flere områder ambitiøst regeringsprogram, men det var jo stadigvæk en mindretalsregering, og en voksende alliance mellem DF og S har så yderligere blokeret for regeringens muligheder.

Det er åbenlyst, at DF har følt og stadig føler, at regeringen med Løkke i spidsen slet ikke giver DF den indflydelse og behandling, som partiet som det største borgerlige parti vil forvente. Og det har yderligere styrket DF’s interesse i en alliance med Socialdemokratiet. Den handler meget om at sige nej til reformer og ja til mere velfærd, mens regeringen stort set kun får opbakning fra de radikale til vækstinitiativer og reformtanker. Og det giver ikke flertal.

Så der sker meget lidt i dansk politik, og noget af det der er sket på de 100 dage har haft et farceagtigt forløb - herunder det skandaløse forløb med placering af politiskolen i provinsen. Først hvad der lignede en »tak for støtten« beslutning om at sende Politiskolen til Herning og så en beslutning om vælge Vejle, hvad der ikke gør Danmark mindre skæv, for der er masser af vækst i Vejle-området...

Lars Løkke Rasmussen har tidligere sagt, at han ikke vil være statsminister for enhver pris, men det kan se ud som om, at det er sådan det er endt. Venstres formand har også fortsatte problemer med gennemslagskraft og troværdighed over for vælgerne - de gamle sager plager ham og partiet. Taber Venstre regeringsmagten ved næste valg, vil Løkke være færdig som formand, og det giver allerede spekulationer om, hvorvidt han - for partiets skyld - kunne finde på at gå før næste valg og overlade posten til en partifælle.

Her vil næstformand Kristian Jensen være favorit, men ikke alle i Venstre er begejstret for hans budskaber, og hans relation til DF er ringere end Lars Løkkes. Der er tydeligvis voksende, indre spændinger i Venstre, og når Kristian Jensen i et interview i sidste uge taler markant for globaliseringens muligheder og advarer mod grænsekontrol og forbud mod bederum og tørklæder og taler om behov for udenlandsk arbejdskraft sker det samtidig med, at udlændingeminister Inger Støjberg kritiserer visse asylsøgere for griskhed. Det virker som om Kristian Jensen og Søren Pind fløjen samler sig til næste interne styrkeprøve, og Støjberg kan så enten udfordre på den fremtidige V-formandspost eller handle i porten med Kristian Jensen og blive ny næstformand og dermed være kørt i stilling som formandskandidat, hvis Kristian Jensen ikke kan levere som formand.

Mens der er nogenlunde ro om de konservative har regeringssamarbejdet heller ikke været en succes for Liberal Alliance. Mærkesagen om lavere skat - herunder lavere topskat - er skudt til hjørnespark, og flere LA-minister er ikke kommet overbevisende fra start.

V-LA-K regeringen må satse på, at den snarest kan få et boligskatteforlig strikket sammen med et bredt flertal for at vise handlekraft, men det bliver næppe en sag, som regeringen som sådan vil score vælgere på. De første 100 dage har været en skuffelse.

O.D.
Mere debat i Skive Folkeblad
Bestil abonnement her
Kommenter artiklen
For at kommentere artiklen skal du enten være oprettet som bruger eller kommentere ved hjælp af din profil på Facebook, Google eller Twitter.
Første gang, du kommenterer, vil du blive bedt om at verificere din e-mailadresse. Først herefter bliver din kommentar synlig.
Hvis du ikke modtager en e-mail fra Disqus.com, ligger den muligvis i din spam-mappe.
comments powered by Disqus

Søg på SkiveFolkeblad.dk

Loading

Events fra Skiveportalen.dk

Annonce:

Læs avisen online

find job i samarbejde med Ofir.dk

Skive Folkeblad | Gemsevej 7-9 |7800 Skive | Tlf. 97 51 34 11
E-mail: Annonce@skivefolkeblad.dk | Redaktion@skivefolkeblad.dk | Abonnement@skivefolkeblad.dk