En storm i et glas drikkevand
Onsdag d. 12-07-2017 kl. 13:30
Det danske drikkevand har det godt og beskyttelsesniveauet er højt. Der er ingen grund til at råbe op om, at drikkevandet bliver dyrere at beskytte på grund af Landbrugspakken. Det har Niras ellers beregnet på grundlag af nogle GEUS rapporter og visse medier har taget det op.

Men de forudsætninger, der beregnes efter, var allerede forældet inden rapporten kom på nettet. Den beregnede merudgift til at beskytte drikkevandet vil fordelt over 25 år i gennemsnit blive to øre pr. kubikmeter vand. Det er i sig selv ikke noget at råbe om. Men i virkeligheden bliver merudgiften nok negativ – dvs. at vandet bliver billigere med Landbrugspakken.

EU direktiverne foreskriver, at man ikke må gennemføre tiltag, der medfører forringelse i forhold til grundvandets tilstand. Derfor er der i forbindelse med Landbrugspakken og efter aftale med EU gennemført krav om ekstra kvælstofopsamlende foranstaltninger. Foranstaltningerne er gennemført med virkning fra i år og indtil den målrettede regulering fra 2019 skal sikre, at der ikke sker nogen forringelse af grundvandet. Denne foranstaltning har hverken Niras eller GEUS øjensynligt taget hensyn til i deres beregninger, hvilket er helt ude det blå! Denne ekstra foranstaltning er nemlig taget i brug og sikrer allerede fra i år mod nogen former for forringelser.

Niras og GEUS undgår samtidig behændigt at nævne, at drikkevandet fremover sandsynligvis bliver endnu billigere takket være den målrettede regulering, der gennemføres fra 2019, som formentlig helt vil sikre grundvand mod nitrat og dermed helt overflødiggøre andre indsatser. Det var ellers en vigtig pointe i Miljøstyrelsens pressemeddelelse, der ledsagede rapporten.

At det bliver dyrere for vandværkerne at betale erstatninger og at købe god landbrugsjord op, fordi landbrugsjordens værdi med Landbrugspakken er på ret kurs igen, burde glæde alle. Den værdi kommer det danske samfund til gavn og glæde.

Det er forstemmende, at dyre rapporter benyttes til at skabe en utryghed over det bedste tiltag der er sket for dansk landbrug i over 20 år. I stedet burde alle glæde sig over, at der står så flotte afgrøder på de danske marker takket være den ekstra gødning. Og det er et punkt mere, der gennemhuller rapporterne. Afgrøderne spiser langt mere og fra langt dybere lag end beregningerne tilsiger. Det understøtter et af Landbrugspakkens andre tiltag nemlig overgangen fra modeller til målinger. Kære Niras, Kære GEUS kom ud og mål virkeligheden i stedet for at gemme jer bag fortidens modeller, så kan vi få en debat på et reelt grundlag uden frygt.

Jørgen Evald Jensen,

faglig direktør

i Landsforeningen

Bæredygtigt Landbrug,

Munkholmvej 49,

Poulstrup,

9760 Vrå
Mere debat i Skive Folkeblad

Bestil abonnement her
Kommenter artiklen
For at kommentere artiklen skal du enten være oprettet som bruger eller kommentere ved hjælp af din profil på Facebook, Google eller Twitter.
Første gang, du kommenterer, vil du blive bedt om at verificere din e-mailadresse. Først herefter bliver din kommentar synlig.
Hvis du ikke modtager en e-mail fra Disqus.com, ligger den muligvis i din spam-mappe.
comments powered by Disqus

Søg på SkiveFolkeblad.dk

Loading

Events fra Skiveportalen.dk

Annonce:

Læs avisen online

find job i samarbejde med Ofir.dk

Skive Folkeblad | Gemsevej 7-9 |7800 Skive | Tlf. 97 51 34 11
E-mail: Annonce@skivefolkeblad.dk | Redaktion@skivefolkeblad.dk | Abonnement@skivefolkeblad.dk