Trump og Putin får danskerne til at ønske mere EU
Fredag d. 14-07-2017 kl. 11:18
Kommentar af

Catharina Sørensen,

forskningschef,

Tænketanken EUROPAEn række globale usikkerheder som valget af Trump og hans America First-politik, et aggressivt Rusland og terrorangreb i europæiske storbyer får i markant grad danskerne til at støtte et tættere EU-samarbejde.

56 pct. siger, at et aggressivt Rusland kan få dem til at støtte et tættere EU-samarbejde. Blot 6 pct. siger, at det vil få dem til at ønske et mindre tæt EU-samarbejde. Samme store opbakning til et tættere EU-samarbejde gør sig gældende ved bekymringen for nye terrorangreb, et NATO under pres og usikkerheden med Donald Trump som præsident i USA.

Det er værd at bemærke, at også øget globalisering får danskerne til at støtte et tættere europæisk samarbejde. Det viser en ny meningsmåling, som analyseinstituttet YouGov har gennemført.

Disse ydre trusler kan være en af årsagerne til, at danskerne i høj grad bakker op om EU-medlemskabet. Faktisk viser målingen, at hele 64 pct. af befolkningen foretrækker at blive i EU. Blot 27 pct. foretrækker at forlade samarbejdet.

Mens usikkerheden i verden omkring os er vokset, er der faktisk lyspunkter at spore i Europa. Seneste kvartal bød på vækst i samtlige EU-lande, og arbejdsløsheden falder.

Selv i lande som Spanien og Grækenland, der har været hårdest ramt af krisen, er der fremgang. Samtidig er en række parlamentsvalg, der alle blev betegnet som »skæbnevalg« for EU, i 2017 faldet ud til moderate og i nogle tilfælde yderst EU-positive kandidaters fordel. Det gælder ikke mindst i Frankrig. I Tyskland står valget til september mellem to »super­europæere« - Angela Merkel eller Martin Schultz.

Det har givet ny optimisme i EU-samarbejdet. Efter seneste topmøde kaldte statsminister Lars Løkke EU for »en juvel« og rådsformand Donald Tusk udtalte, at han aldrig havde haft en så stærk tro på, at tingene er på vej mod det bedre.

Optimismen slår også igennem i Europas befolkninger, hvor opbakningen til EU stiger - og det gælder altså også i Danmark. For nylig viste en måling, at andelen af danskere, der svarer nej til at følge briterne ud af EU, er steget hele 13 procentpoint det seneste år. Et stort flertal på 62 pct. siger nej, kun 23 pct. siger ja.

At der kan spores et positivt momentum bør inspirere til, at der arbejdes endnu hårdere på at imødekomme befolkningernes bekymringer og bringe EU-samarbejdet videre ud flere års skiftende kriser. EU skal blive i arbejdstøjet
Mere debat i Skive Folkeblad

Bestil abonnement her
Kommenter artiklen
For at kommentere artiklen skal du enten være oprettet som bruger eller kommentere ved hjælp af din profil på Facebook, Google eller Twitter.
Første gang, du kommenterer, vil du blive bedt om at verificere din e-mailadresse. Først herefter bliver din kommentar synlig.
Hvis du ikke modtager en e-mail fra Disqus.com, ligger den muligvis i din spam-mappe.
comments powered by Disqus

Søg på SkiveFolkeblad.dk

Loading

Events fra Skiveportalen.dk

Annonce:

Læs avisen online

find job i samarbejde med Ofir.dk

Skive Folkeblad | Gemsevej 7-9 |7800 Skive | Tlf. 97 51 34 11
E-mail: Annonce@skivefolkeblad.dk | Redaktion@skivefolkeblad.dk | Abonnement@skivefolkeblad.dk