Skive-politikere dropper salami-besparelse
Lørdag d. 12-08-2017 kl. 13:10
Af: Jens Kristensen

Et flertal i Skive Byråd er enige om, at droppe en generel besparelse på en halv procent på Skive Kommunes budget for 2018.

Den metode er før blevet brugt.

I januar i år besluttede Skive Kommunes økonomiudvalg, at byrådet i forbindelse med, det skal lave Skive Kommunes budget for 2018, skal tage stilling til, om salami-metoden skal bruges.

Det bliver ikke tilfældet.

- Vi vil ikke skære ned på service til borgere. Derfor bør byrådet være selektivt, når det skal spare, og vælge områder, der ikke rammer service, mener Peder Christensen (S), Spidskandidat for Socialdemokratiet i Skive Kommune.

Oplægget til Skive Kommunes næste budget ser godt ud, oplever Peder Christensen.

- Men vi kan ikke bare tage et år uden besparelser i Skive Kommune, selv om vi slet ikke er presset på økonomien. Vi har jo også områder, vi gerne vil bruge flere penge - for eksempel på ældre, som vi får flere af, og skolerne, siger han.

Onsdag meddelte Dansk Folkepartis førstemand i Skive Byråd Preben Andersen, at Dansk Folkeparti ikke kan støtte en besparelse på en halv procent over hele linjen. Skive Kommune har en god økonomi, og nogle områder trænger, påpeger han.

Altid diskussion
Den årlige halve procent ligger i Skive Byråds politik for Skive Kommunes økonomi. Andre offentlige virksomheder har samme strategi med hensyn til effektivisering, som besparelser ofte kaldes.

Anders Bøge, SFs spidskandidat i Skive Kommune, blev glad, da han læste Preben Andersens udspil med hensyn til at droppe en besparelser på en halv procent på alle områder i kommunen.

- Preben Andersen støtter nu et forslag, vi kom med først på året. For vores skyld kan vi godt helt droppe besparelser på Skive Kommunes drift næste år med den økonomi, kommunen har. Men det kan ikke lade sig gøre, da vi også gerne vil forbedre kommunens service til borgerne på en del områder, siger Anders Bøge.

Arne Spicer Lindgren, ordfører for Venstre i Skive Byråd, vil ikke love noget om metode til besparelser nu.

- Hvem skal vi udvælge frem for andre? Min erfaring er, at det altid vil blive kilde til diskussion, når vi først sidder med det. Med hensyn til den halve procent, vi skal effektivisere, har vi også den udfordring, at for eksempel det tekniske område er bundet af kontrakter (f. eks. på vedligeholdelse af veje, red.), som vi ikke kan skære i, siger Arne Spicer Lindgren.

Det kan være kortsigtet at droppe at droppe besparelser på en kommunes drift et enkelt år på grund af, kommunen, som Skive, har en solid kasse, da det vil forplante sig til de efterfølgende år, advarer han.

- Hvis ikke vi hvert år effektiviserer driften af Skive Kommune, løber vi før eller siden ind i kæmpe besparelser på driften, siger Arne Spicer Lindgren.

sjovere i Herning
De forskellige områder i Skive Kommune laver hvert år et katalog med muligheder for at spare og ønsker om flere penge til nye aktiviteter. Nogle af de politiske udvalg prioriterer, inden materialet sendes til byrådet. Det forholder byrådet sig til. Men de enkelte udvalg/forvaltninger kan ikke lægge budget. Det gør alene byrådet sammen, og det kan godt flytte penge på tværs af forvaltninger, hvis det ønsker det.

Kommunerne har forskellige vilkår, når pengene skal passe.

- Det er lidt sjovere at være byrådsmedlem i for eksempel Herning Kommune. Vi har tabt indbyggere de seneste mange år, hvor Herning er vokset, fortæller Peder Christensen.

Siden 1. januar 2008 har Herning Kommune fået godt 4300 flere indbyggere, mens Skive Kommune i samme periode har mistet godt 1800 indbyggere. For hver indbygger, en kommune mister/får, mister/får kommunen cirka 35.000 kroner årligt i udligning og tilskud fra staten foruden skatteindtægter. Skive Kommune har desuden den udfordring, at kommunen især mister indbyggere i den erhvervsaktive alder. Der bliver altså forholdsvis færre i den aldersklasse, der især skæpper med skattekroner i kommunekassen.
Læs mere i Skive Folkeblad

Bestil abonnement her
Kommenter artiklen
For at kommentere artiklen skal du enten være oprettet som bruger eller kommentere ved hjælp af din profil på Facebook, Google eller Twitter.
Første gang, du kommenterer, vil du blive bedt om at verificere din e-mailadresse. Først herefter bliver din kommentar synlig.
Hvis du ikke modtager en e-mail fra Disqus.com, ligger den muligvis i din spam-mappe.
comments powered by Disqus

Søg på SkiveFolkeblad.dk

Loading

Events fra Skiveportalen.dk

Annonce:

Læs avisen online

find job i samarbejde med Ofir.dk

Skive Folkeblad | Gemsevej 7-9 |7800 Skive | Tlf. 97 51 34 11
E-mail: Annonce@skivefolkeblad.dk | Redaktion@skivefolkeblad.dk | Abonnement@skivefolkeblad.dk