Vestjyske ulvehvalpe fanget i nærbilleder
Tirsdag d. 22-08-2017 kl. 08:04
Nu kan entusiaster i Ulvetracking.dk præsentere de første nærbilleder af et par nysgerrige danske ulvehvalpe.

Den 3. juli blev det endegyldigt slået fast, at ulven efter 200 år atter yngler i Danmark.

Både en jæger og et vildtkamera dokumenterede, at et ulvepar i Vestjylland havde fået unger.

Nu er der så nye billeder. De er taget af et vildtkamera i Ulfborg-området sydvest for Holstebro mellem 5. og 9. august. Det oplyser Kim Møller fra Ulvetracking.dk.

På et af billederne kigger en hvalp, som formentlig er mellem tre og fire måneder gammel, lige ind i vildtkameraet.

- Vi satte kameraet op efter en melding fra en lokal lodsejer om, at der formentlig var ulve og hvalpe, fortæller Kim Møller.

Lodsejeren er ikke interesseret i at opgive den nøjagtige placering, for han vil ikke have sin jord overrendt.

- Det er heller ikke vores opgave at afsløre områder med ulve. Det mener vi er myndighedernes opgave. Vi er bare interesserede i at give dem fred, siger Kim Møller.

En af hvalpene skubbede undervejs til vildtkameraet, så de øvrige fotos er taget på skrå.

Ungerne forlader normalt ulvegraven, hvor de er kommet til verden, efter otte uger. Derefter forbliver hvalpene hovedsagelig over jorden, og de voksne tager ungerne med længere væk på nye »rendezvous-pladser«. Sommeren igennem og indtil oktober skifter ulvene mellem flere pladser.

- I det område, hvor billederne er taget, fandt vi en del knoglerester, hvor der virkelig er tygget igennem. Vi har taget dna-prøver fra en lårbensknogle, og samme sted fandt vi ulvelort og hår, så vi har formentlig dna-prøver fra hvalpene, siger Kim Møller.

Han skønner, at kameraet har indfanget tre forskellige hvalpe.

Ulvetracking.dk er grundlagt i Ulfborg-området og har arbejdet med at spore ulve siden 2013. Medlemmerne har været med til at dokumentere ulve både i Jylland og på Fyn og har leveret data og prøver til Statens Naturhistoriske Museum og Naturstyrelsen.

Carsten Rahbek, professor i biologisk mangfoldighed ved Københavns Universitet, samarbejder med Ulvetracking.dk og glæder sig over de nye billeder.

- Når man tænker på den forarmede natur, vi har haft i Danmark og Europa, er det da fantastisk. Hvem ville have troet for 10-15 år siden, at vi ville få ynglende ulv i Danmark? Med de tydelige billeder er det nu etableret, at vi har et ulvekobbel, siger han.

Carsten Rahbek kalder det altafgørende, at der kommer en god forvaltningsplan, som kobler biologisk faglig viden sammen med god interaktion mellem de lokale og myndighederne, siger han.

Der er både politikere og landmænd, som taler for at skyde ulvene?

- Man må jo ikke skyde dem. Og Danmark kommer ikke lige til at lave om på EU’s lovgivning om det her, siger professoren.

Han forstår godt, at der opstår usikkerhed og frygt, når der pludselig er ynglende ulve i folks lokalområde.

- Derfor er det utrolig vigtigt med en god dialog i øjenhøjde med de lokale og alle interessenter, der måtte være. Den viden, der formidles, skal være solidt fagligt baseret. Der skal ikke være noget formynderi, der trækkes ned over hovedet på folk, siger Carsten Rahbek.

/ritzau/
Læs mere i Skive Folkeblad

Bestil abonnement her
Kommenter artiklen
For at kommentere artiklen skal du enten være oprettet som bruger eller kommentere ved hjælp af din profil på Facebook, Google eller Twitter.
Første gang, du kommenterer, vil du blive bedt om at verificere din e-mailadresse. Først herefter bliver din kommentar synlig.
Hvis du ikke modtager en e-mail fra Disqus.com, ligger den muligvis i din spam-mappe.
comments powered by Disqus

Søg på SkiveFolkeblad.dk

Loading

Events fra Skiveportalen.dk

Annonce:

Læs avisen online

find job i samarbejde med Ofir.dk

Skive Folkeblad | Gemsevej 7-9 |7800 Skive | Tlf. 97 51 34 11
E-mail: Annonce@skivefolkeblad.dk | Redaktion@skivefolkeblad.dk | Abonnement@skivefolkeblad.dk