Gå til hovedindhold
Debat

Forsvarlig eksport af atomaffaldet

08-02-2013 KL. 11:01
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Efter ti år med utallige undersøgelser og debat om vores atomaffald her i landet har vi stadig ikke fundet en løsning. Måske er det, fordi det ikke er så let en sag. Hvem vil gerne have atomaffaldet til deres egen by? Min holdning er derfor også klar: Vi skal gå ind i en reel forhandling om at eksportere det hele, hvis alle konventioner kan overholdes. Sammenlignet med vores europæiske søsterlande har vi meget små mængder og det kan derfor sagtens være en farbar vej.

I januar stod det igen klart, at det ikke er lige om hjørnet at finde et politisk flertal her i landet for en ny placering af atomaffaldet på Risø. Men det er selvfølgelig afgørende, at vi finder en holdbar løsning for, hvordan vi mest forsvarligt opbevarer det radioaktive affald. 5-10.000 kubikmeter lav- og mellemaktivt atomaffald, som svarer til op til to fodboldbaner i 1 meters dybde. For mig som socialdemokrat er det vigtigt, at vi viser hensyn til både nuværende og kommende generationer. Og for mig som vestjyde og landdistriktsordfører er det også vigtigt, at vi tænker på vores landkommuner, som måske ikke har allerbedst af at få atomaffald gravet ned i baghaven.

Der er nu bred enighed blandt partierne om, at vi grundigt skal undersøge mulighederne for at eksportere atomaffaldet til udlandet. Vi skal huske, at andre lande ofte har langt større ekspertise i at nedbryde atomaffald end Danmark. Men vi skal selvfølgelig sikre, at sikkerheden er i top, og at affaldet deponeres et forsvarligt sted. Det skal vi gøre ved at sørge for, at modtagerlandet har kapacitet til at rumme atomaffaldet. Men hvis vi kan garantere, at alle konventioner bliver overholdt, vil det være både forsvarligt og fornuftigt at eksportere atomaffaldet til udlandet.Med venlig hilsen

Annette Lind

Medlem af Folketinget (S)

Christiansborg

1240 København K.
Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland