Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Lyt til forskernes kritik om a-affaldet

12-02-2013 KL. 11:58
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Af Ole Dall.

Det var alt for forhastet, at der blev udpeget seks mulige placeringer af atomaffaldet fra Risø - herunder Thise-egnen og Skive Vest. Og der har været en alt for dårlig inddragelse af borgerne.

Sådan har det meste af Skive-egnen længe følt, og som det fremgik af Folkebladet i går, bæres kritikken nu også konstruktivt frem af forskere ved Det Danske Center for Miljøvurdering på Aalborg Universitet. De mener helt forståeligt, at det er en fejl, at man har haft så travlt med at undersøge de seks steder i Danmark i stedet for at bruge tid på at finde den rigtige miljømæssige placering i Danmark eller i udlandet. Først sent i processen er fortsat placering i et mellemlager på Risø eller eksport af atomaffaldet for alvor kommet på dagsordenen, og forskerne fra Aalborg Universitet mener ikke, at det er realistisk at få undersøgt alle muligheder - herunder i udlandet - inden udgangen af dette år, som er sundhedsministerens seneste melding.

En af forskerne udtalte:

- Vi ved ikke, om de danske placeringer eller om en midlertidig deponering på Risø eller eksport til udlandet er den bedste løsning. Det er brandærgeligt, hvis den ellers udmærkede grundtanke om, at man selv skal rydde op efter sig, kommer til at spærre for den måske bedste miljømæssige løsning, som kan være eksport af afffaldet.

Også på den baggrund er det under al kritik, at det først er nu, at der for alvor kan forventes seriøse undersøgelser af mulighederne for at få atomaffaldet placeret i lande, der har erfaring og depot-kapacitet på dette område.

Dybt besynderligt er det, at man startede med million-kostbare undersøgelser seks steder i Danmark. Selv uden undersøgelserne vidste man jo f.eks, at der var drikkevands-interesser i Thise og Skive-Vest området, og man vidste, at Danmarkshistoriens hidtil alvorligste jordskælv var på Skive-egnen, og at det også af den grund ville være dybt risikalbelt med et nedgravet depot for atomaffald på vores egn. Alligevel kastede man sig ud i boringer ...

Det kan også undre, at man har brugt undersøgelserne til at få vished om, at der er granit, der kan sprække, i Bornholms undergrund. Det kan vanskeligt betegnes som en videnskabelig sensation på en granitø ...

Sundhedsministeriet og den politiske verden burde jo have valgt at starte med en opklarende proces, hvor man fik en ordenlig miljøvurdering af mulighederne for etablering af et mellemlager, der ikke graves ned, ved Risø. Det er et sådant lager, Holland f.eks. har valgt som løsning. Ligeledes kunne man være startet med at få en grundig vurdering af mulighederne for eksport af affaldet til et andet land.

Da Danmark fra andre lande modtager farligt kemisk affald på Kommunekemi i Nyborg, ville det ikke være unaturligt, om andre lande tog imod vores atomaffald. Men i stedet kastede myndighederne sig som bekendt over placeringsmuligheder rundt omkring i Danmark, og man har lagt sig ud med samtlige kommuner med det resultat, at det aldrig kan ende med en fredelig dansk løsning i en af de fem kommuner, der er blevet nævnt - herunder Skive.

Senest har Sundshedsministeriet så lovet både at se på fortsat placering på Risø og på eksport af affaldet - samt givet et løfte om at inddrage kommuner og borgere i det videre forløb.

Udtalelserne fra forskernes på Aalborg Universitet er en nyttig påmindelse om, at der nu skal føres en helt anderledes åben og ansvarlig politisk linje i denne sag.

Og som forløbet har været, skal udviklingen følges tæt og kritisk, så det ikke ender med en »håber det går godt« nedgravning ...
Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland