Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Astrid og atom-affaldet

15-02-2013 KL. 11:43
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Af Ole Dall.

I en vurdering af det turbulente forløb om slutplacering af det danske atomaffald fra Risø ved Roskilde er der al mulig grund til, at såvel borgere som den politiske verden ser med skepis på sundhedsminister Astrid Krags dømmekraft.

Længe svigtede hun totalt i forhold til tidligere løfter om dialog med kommuner og borgere om spørgsmålet. Hun deltog stort set ikke i en stor høring om atomaffaldssagen, og selv om det sidste efterår stod klart, at et politisk flertal ikke ville acceptere, at atomafffalds-mulighedene skulle indskrænkes til seks udvalgte steder i provinsen, så valgte hun alligevel at gennemføre kostbare bore-undersøgelser de seks steder - herunder Thise-området og Skive Vest.

Nu har Astrid Krag så forstået, at et politisk flertal ønsker at få ordentligt undersøgt, om affaldet kan eksporteres til udlandet eller blive på Risø i et såkaldt mellemlager over jorden - en løsning som f.eks. Holland har valgt.

Der varsles så en strategisk miljøvurdering og et samlet beslutningsgrundlag i slutningen af dette år. Men i en pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet den 22. januar blev der samtidig holdt fast i, at der stadig i slutningen af året skal indstilles to mulige placeringer af atomaffalds-slutdepot i Danmark. Her skal det huskes, at det netop hele tiden har været ministerens tanke, at de seks udpegede steder i provinsen - herunder de to på Skive-egnen - skal barberes ned til to muligheder.

Man må jo spørge, hvorfor der holdes fast i talen om de to mulige placeringer i Danmark? Hvis den strategiske miljøvurdeing indebærer, at affaldet bør sendes til et land med kapacitet og erfaring i at opbevare atomaffald, hvorfor i al verden skal der så stadig lanceres to danske placerings-muligheder? Eller hvis vurderingen bliver, at atomaffaldet bør blive på Risø, hvor det har været i mange år, i et mellemlager, hvorfor er der så stadig lagt op til to danske placeringsmuligheder?

Meget tyder desværre på, at Astrid Krag - der er valgt til Folketinget for SF i Roskilde-kredsen, hvor Risø ligger - er forudindtaget negativ over for muligheden for at lade affaldet blive på netop Risø. Det er ellers i tidligere ekspert-vurderinger nævnt som en mulighed, og med tanke på løsningen i form af et overfladisk mellemlager er det blevet endnu mere aktuelt. Det er tankevækkende, at Roskilde Avis forleden kunne oplyse, at Roskildes borgmes­ter, Joy Mogensen, efter et møde med netop Astrid Krag sagde, at »risikoen for, at atomaffaldet bliver liggende på Risø nu er mindre«.

Hvad mon Astrid Krag - valgt i Roskilde-kredsen - har sagt, siden Roskildes borgmester fik den opfattelse - at det nu var mindre sandsynligt, at affaldet forbliver på Risø? Det må i høj grad også vække interesse hos det politiske flertal, der jo netop har bedt sundhedsministeren om at undersøge mulighederne for et mellemlager på Risø - samt en eksportløsning.

Det virker desværre, som om Astrid Krag har mistet overblikket - og at hun er ensidigt fokuseret på at undgå, at atomaffaldet skal forblive på Risø i valgkredsen, hvor hun er opstillet. Det er mildest talt opsigtsvækkende, at Astrid Krag inden nye »strategiske miljøvurderinger« kan sprede glæde til Roskildes borgmester om atomaffaldets skæbne ...

Det har været nævnt, at planerne om en forskerpark på Risø skulle være et argument imod fortsat opbevaring af atomaffaldet dér, men i Folkebladet i dag fastslår direktøren for Danmarks Tekniske Universitet, Claus Nielsen, at han er »helt tryg ved den måde, affaldet opbevares på« og at »der ikke er noget problem i at opbevare atomffald på Risø samtidig med, at vi etablerer en forskerpark på Risø«.

Klar tale!

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland