Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Atomaffaldet og Skives satsninger

04-08-2014 KL. 11:57
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Af Ole Dall.

Der har været masser af dage med postkort-vejr på Skive-egnen denne sommer, og som borgere på denne egn mindes vi om den herlige natur, der omgiver vores egn. Sommeren er også en påmindelse om, at der er skønt mange andre steder i kongeriget, og det er en nyttig understregning af, at en kommune og egn skal rykke med andet og mere end smuk natur for at komme på Danmarkskortet og klare sig i konkurrencen.

Skive er heldigvis også kendt som energiby, en egn med »rent liv«-image, musikby, sportsby, fortsat uddannelsesby med blandt andet velfungerende seminarium, og kulturelt var senest gårsdagens Jenle-fest en understregning af en historie, der lever - med eller uden regn. Læg så dertil en stærk iværksætterånd lokalt - som dog gerne må opmuntres yderligere - og på plussiden tæller også, at der fra regering og Folketing er truffet positive beslutninger de seneste måneder: SKAT bliver i Skive - og kan blive en endnu større arbejdsplads, og med omfartsvej uden om Haderup er første, vigtige skridt taget til hurtigere adgang fra Skive til Hernings motorvej. Den slags har også betydning for de fremtidige udviklingsmuligheder.

Alle de positive kendetegn skal ikke ende i selvforherligelse, og ingen kan være i tvivl om, at også Skive-egnen skal slås for synlighed og gennemslagskraft i forhold til en udvikling, der over hele landet får mange unge til at bosætte sig i de største byer - også efter endt uddannelse. Midt i denne kamp er Skive-egnen så givet endnu en årelang udfordring: At bekæmpe planerne om at sende al dansk atomaffald samt andet giftigt affald til enten Thise-området eller Skive Vest-området med henblik på at grave det ned og håbe det bedste - vel vidende, at der vil komme udsivning fra affaldet på et tidspunkt.

Alvoren i den sag er opfattet af både borgere og Skive Kommune, for alt positivt image og alle fremtidsmuligheder ville forsvinde som morgendug for sommersolen, hvis Skive-egnen pludselig skulle blive landskendt som stedet, hvor dansk atomaffald er nedgravet - med sikkerhed for udsivning på et senere tidspunkt. Det vil være helt håbløst at tro på positive Skive-satsninger, hvis der samtidig skal være atomaffald i vores undergrund!

Samme følelse er der i de øvrige fire kommuner, der sammen med Skive aktivt bekæmper muligheden for, at Sundhedsministeriet kan finde på at placere atomaffaldet nedgravet i en af de pågældende provinskommuner. Atomaffaldet er i dag placeret på Risø ved Roskilde, og den oplagte løsning vil være at etablere et såkaldt mellemlager - på overfladen og kontrolleret - på netop Risø. I et sådant lager - som Holland også har valgt - følges affaldet tæt i 60-80 år, hvor der forventes tekniske/miljømæssige løsninger for en slutløsning her i landet eller i udlandet.

Det chokerende er imidlertid, at der nu på tredje/fjerde år stadig bruges så meget krudt på at undersøge mulighederne for at grave atomaffaldet ned i provinsen. Millioner er brugt på forundersøgelser, og som det fremgik af Folkebladet i sidste uge, har svenske eksperter nu klart kritiseret indhold og proces i de danske overvejelser om et nedgravet slutdepot til atomaffaldet. Det må også give stof til politisk eftertanke.

Heldigvis har både Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance nu sagt nej til at få dansk atomaffald gravet ned, og her i avisen har Venstres politiske ordfører Inger Støjberg også talt imod den løsning. Taler hun på hele partiets vegne, må også Sundhedsministeriet erkende, at det er et mellemlager på Risø, der skal satses på.

I så fald kan diverse satsninger for Skive-egnen få ny luft og nyt lys. Skyggen fra atomaffalds-planerne skal fjernes.
Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland