Gå til hovedindhold
Debat

Giv børnene et skud Skive DNA

07-10-2014 KL. 11:30
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Der er allerede sagt og skrevet meget om den nye skolereform. Og der kan argumenteres både for og imod reformen, men nu er den her, og så kan man jo lige så godt få det bedste ud af den. Det har de forstået i Skive Kommunes skoleafdeling, hvor der pt. arbejdes stenhårdt på et projekt, der hedder Skive DNA.
Der er tilført penge - nye penge - til projektet, så 14 kommunalt ansatte medarbejdere fritages for normal tjeneste i fire måneder - fra august til og med november - og i stedet kan dedikere sig fuldt ud til dette projekt.
Kort fortalt skal Skive DNA bruge grundidéen i »den åbne skole« fra skolereformen til at gøre vores mindste borgere bevidste om, at der er mange måder at lære på, og at alting ikke behøver foregå i et klasseværelse. Det kan lige så godt foregå på tennisbanen, i banken, på vandværket eller i Jeppe Aakjærs fodspor på Jenle.
Samtidig får vi forhåbentlig uddannet nogle gode små ambassadører, som allerede fra barnsben finder ud af, at Skive Kommune har meget at byde på. Det er jo et kendt problem i Skive Kommune, at vi har en nettofraflytning på ca. 300 borgere om året, men kan vi give børnene gode og inspirerende oplevelser - altså et skud Skive DNA - allerede tidligt i livet, så er vi nået langt.
Samtidig vil børnenes forældre og bedsteforældre - måske dig? - opleve nogle børn, som oftere har fået »en på opleveren« i skolen end tidligere.
Måske har de store elever lært om budgetter, lånetyper, pensionstyper og aktiehandel i Nordea, måske har de små været på besøg på Skive Vand, hvor de har lært om vandets kredsløb, hvordan man undgår forurening, og hvordan man passer på naturen - og måske har de mellemste været på besøg i Skive Tennisklub, hvor undervisningen foregår på engelsk, og hvor der laves øvelser med matematik og geometri efterfølgende.
Eksemplerne er blot nogle få af de mange samarbejdsaftaler, som allerede er med i Skive DNA-projektet. Jeg har været på besøg hos arbejdsgruppen i forbindelse med speed dating arrangementet forleden, og de sprudler af idéer og energi. Jeg forstår dem godt, for det her er et af de fedeste projekter, jeg har set i flere år.
Samtidig har man indhentet erfaringer fra andre kommuner, og alle er vilde med det - især de steder, hvor erhvervs-, kultur- og foreningslivet spiller med. Det gør vi heldigvis også i Skive. I stor stil. Men der er plads til flere, hører jeg på vandrørene.
Forleden ringede en medarbejder fra arbejdsgruppen til mig. Skive DNA har et stort ønske om, at primært de største elever kan møde en kommunalpolitiker. Det kunne f.eks. være i forbindelse med en temauge om politik.
Spændende tanke, for det vil uden tvivl gøre lokalpolitik mere nærværende for vores teenageborgere. Hvis I har en 13-15-årig i huset, så prøv at bede ham eller hende om at nævne bare tre byrådsmedlemmer. Tror godt, jeg kender resultatet, så der er behov for en indsats.
Jeg tager gerne udfordringen op og håber faktisk, at de unge mennesker vil være nysgerrige på både lokalpolitiske og landspolitiske områder.
Samtidig udfordrer jeg mine 26 kolleger i Skive Byråd til også at sætte lidt tid af til vores yngste borgere. Det skylder vi dem. Og os selv.

De bedste hilsener

Jesper Elbæk
byrådsmedlem (V)
Skive Kommune
Brårupparken 29
7800 Skive
Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland