Gå til hovedindhold
Sport

Kelså kæmper efter hjernerystelse

09-10-2014 KL. 11:38
Ditte Kelså er fortsat et stykke vej fra at kunne spille håndbold igen. Hun har måske et lille håb om at være med for Skive fH i slutningen af denne måned, efter hun i september pådrog sig den tredje hjernerystelse på godt et år. Arkivfoto: Steen Don
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Klokken er 10 sekunder i slutfløjt. Onsdag den 10. september, aften i Gråkjær Arena i Holstebro.
Spænding er der ikke noget af. Team Tvis Holstebro fører 35-21 mod Skive fH og har forlængst elimineret nogen som helst grund til at flæske igennem og tackle hårdt.
Alligevel sker det.
Normalt er hun fløj. Men skader på holdet har sendt Ditte Kelså ind i Skives bagkæde, hvor gør et forsøg på at pynte på et alt for stort nederlag.
Hun modtager bolden, stiger op, lægger an til en afslutning - og tackles så, hårdt, mens det er allermest umuligt at bevare kroppen i balance.
Det er Lærke Møller, som tackler. Måske et »Tak for sidst«, efter hun selv blev tacklet hårdt af Kelså tidligere i kampen. Måske var det bare tilfældigt.
Selv spekulerer Ditte Kelså ikke over, om tacklingen var det ene eller det andet. Det gider hun ikke. Som håndboldspiller anerkender og accepterer hun risikoen for at slå sig og siger, det lige så godt kunne have været hende selv, der havde ramt en modstander uheldigt.
Mest af alt ærgrer hun sig over, at dommerne - Michael Søegaard og Kasper K. Møller - lader spillet fortsætte, så Sara Trier Hald kan løbe kontra og score kampens sidste mål.
Imens ligger Ditte Kelså på trægulvet. Hun har fået en dyb flænge i hagen, og behandlingen er så krævende, at dommere, trænere og Dansk Håndbold Forbunds repræsentant i fællesskab beslutter, at de fem sekunder, der endnu mangler, ikke behøver blive spillet.
Flængen i hagen er Ditte Kelså kommet sig over. Men turen i gulvet førte andre smerter med sig, som hun endnu ikke har rejst sig helt efter. Tirsdag i denne uge var hun en tur i Skive for at sige hej til holdkammeraterne, og hun er også så småt begyndt at arbejde lidt igen som fysioterapeut hos Fysioterapeuterne i Skive. Men hvornår hun kan spille igen og arbejde på fuld tid, er hun langt fra klar over endnu.
Tacklingen resulterede nemlig Ditte Kelsås tredje hjernerystelse på godt et år.
- Første gang var sidste sommer i en trafikulykke. Anden gang var i marts i år, hvor jeg var så uheldig at falde end i en kælderskakt. Og nu var det altså i kamp, fortæller hun.
I marts var hun hurtigt i gang igen i Skive fH. Nok for hurtigt. For kort tid efter fik hun et slag til træning, som forværrede situationen og tvang hende til at melde afbud til en tur med B-landsholdet.
- Dengang lyttede jeg nok ikke så meget til mig selv. Jeg er mere påpasselig nu, lover hun.
Det skyldes ikke mindst, at der i denne uge er iværksat en kampagne, som skal få eliteidrætsudøvere til at forstå risikoen ved hjernerystelser. Det var en øjenåbner for Ditte Kelså
Første historie i en række i kampagnen handler om den nu tidligere håndboldspiller Malene Dalgaard med fortid i FC Midtjylland og Ringkøbing. Hjernerystelser har medført, at hun ikke længere kan klare larmen i en håndboldhal, og i sit studie er hun plaget af, at hun ikke kan holde ud at læse.
vil fortsætte
»Mange spørger mig, hvad jeg egentlig får min tid til at gå med, og jeg må sige »Ingenting«. Jeg læser ikke, jeg har ikke studiet, jeg har ikke håndbolden, jeg er ikke ret meget ude i hallen – det kan jeg ikke. Jeg hviler meget og går en lille tur og kommer hjem og hviler igen. Det har vendt op og ned på min hverdag,« forklarer Malene Dalgaard i kampagnen.
Den situation vil Ditte Kelså ikke ud i. Men hun er også indstillet på at fortsætte trods tre hjernerystelser.
- Jeg er ikke nået dertil, hvor jeg har tænkt på at stoppe. Lige nu prøver jeg at gøre alt for at komme mig og være med igen. Men det er svært - jeg har jo ikke gips på foden eller på en hånd, så der er ingen tidshorisont. Jeg må bare se, hvordan jeg har det, siger hun.
Ditte Kelså har været i kontakt med sin læge flere gange den seneste måned, men har ingen rådgivning fået i forhold til, hvornår det er risikofrit at begynde at træne og spille igen. Og håndboldklubbens sundhedsstab er ikke i stand til at vurdere på eller rådgive om hovedskader.
- Så jeg står noget alene med det, siger Ditte Kelså.
Oplysningskampagnen »Brug hovedet - pas på skallen« er et samarbejde mellem Spillerforeningen, Håndbold Spiller Foreningen, Danske Eliteudøveres Forening og Center for Hjerneskade.

Kampagnens formål er at uddanne sportsudøvere til at bruge hovedet, hvis en potentiel hjernerystelse indtræffer. Hjernerystelser kan få voldsomme konsekvenser, hvilket i den kommende tid vil blive belyst gennem en række cases fra forskellige sportsgrene.

Der vil blive sat fokus på at gøre elitesportsudøvere bevidste om, hvad de skal være opmærksomme på i tilfælde af en hjernerystelse såvel som vigtigheden i at tage sådan en skade alvorligt.
Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Sport

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland