Gå til hovedindhold
Avisen Mener

De gode græd og de onde lo

08-01-2016 KL. 16:16
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Af Ole Dall.
Gode mennesker og god arbejdskraft sender vi ud af landet, mens kriminelle i stor udstrækning får lov til at blive. Og samtidig synes dansk udlændingepolitik i voksende grad at blive styret af symbolpolitik og indenrigspolitiske hensyn frem for af vilje til sammen med det øvrige Europa at finde holdbare løsninger til at bremse strømmen af asylsøgere og migranter.
Torsdag morgen blev elitestudenten Marius Youbi sendt ud af Danmark. En knalddygtig, velintegreret ingeniørstuderende, der var faldet godt til på Herning-egnen, og hans store »forbrydelse« var så, at han i 2013 havde arbejdet halvanden time for meget om ugen i gennemsnit ...
Jo, sådan var det. Sådan er Danmark. Og det var nok til, at Styrelsen for International Rekruttering og Integration besluttede, at han skulle udvises til Cameroun, hvor han ikke har noget at vende hjem til. De gode græd og de onde lo.
Youbi har fortsat kontakt til virksomheden KK Wind Solutions A/S i Ikast, hvor han skulle have startet i praktik i slutningen af denne måned efter en stribe 12-taller på studiet. Virksomheden oplyste forleden til Herning Folkeblad, at man ikke har opgivet håbet om at få Marius Youbi tilbage.
Integrationsminister Inger Støjberg, der modtog 18.000 protest-underskrifter over forløbet, siger, hvad ministre altid siger, at de ikke kan blande sig i styrelsens beslutning, men både Støjberg og det politiske system i øvrigt har jo et ansvar for, at der er regler, der kan blive tolket så tosset. Og i så fald må reglerne jo ændres. Det vil forhåbentlig ske efter fornyet pres om sagen. Marius Youbi har ikke opgivet Danmark trods den sølle behandling, han har fået, og forhåbentlig vil han få held med en ny ansøgning.
Udover denne sag var der i ugens forløb fokus på, at partierne bag »smykkesagen« igen skal mødes for at blive enige om præciseringer efter et farceagtigt forløb. Det er jo godt nok, at eventuelt velhavende asylsøgere - ligesom danske kontanthjælpsmodtagere - skal bruge egne penge før de får omfattende offentlig hjælp, men Støjberg og partierne bag forslaget kastede sig ud i tanker om at konfiskere vielsesringe og personlige smykker, og politiet var alt andet en begejstret for at skulle lege vurderingsmænd i smykkebranchen - og Danmark fik et kedeligt ry i udlandet. Samtidig har man altså ikke hørt, at guld- og diamantsmykker i stor stil skulle være det mest karakteristiske for asylsøgerne, så der var igen for meget symbolpolitik.
Samme ord brugte formanden for Venstres Ungdom om den danske udgave af grænsekontrollen. Det kom også frem i ugens løb, at både udenrigsministeren og justitsministeren ville se tiden an, inden Danmark begyndte med grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse - blandt andet af frygt for, at det reelt ville give flere og ikke færre asylsøgere i Danmark. Men Lars Løkke Rasmussen, Inger Støjberg og Claus Hjort Frederiksen stod angiveligt fast på, at der skulle ske noget i mandags. Det kan i høj grad også skyldes indenrigspolitik - hensyn til DF, der længe har efterlyst grænsekontrol.
Det er jo ikke sådan, at Danmark skulle udelukke at gribe til grænsekontrol uanset udviklingen, men i det store overordnede billede kan det jo bare konstateres, at mens stadig flere lande i Europa indfører grænsekontrol, så er der ingen reelle fremskridt med at få styr på det helt fundamentale: EU’s ydre grænser.
Det er disse ydre grænser, der skal fungere, hvis der skal være åbne grænser internt mellem EU-lande, og de ydre grænser skal fungere for at få styr på strømmen af asylsøgere og migranter, som ellers på sigt vil true sammenhængskraften i Europa. Spørg bare i Köln! For selvfølgelig er der grænser for, hvor mange Europa kan modtage udefra, hvis afgørende værdier skal fastholdes.
Og hvis der ikke med EU-hjælp kan komme styr på asylbehandlingen i første asyl-land, typisk Grækenland eller Italien, så må man jo sende bådene på vej til græske øer retur og få oprettet og støttet lejre i nærområder, hvorfra de europæiske lande så kan modtage det antal flygtninge man kan håndtere. Og lande der har kørt på fribillet - og det er ikke Danmark - kunne passende modtage et større antal.
Og mens elitestudenten Marius Youbi - en klar gevinst for det danske samfund - blev sat på flyet fra Billund med Cameroun som endemål, er der jævnligt eksempler på, at det kniber med at få dybt kriminelle udlændinge ud af Danmark. De gode græd og de onde lo.
Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland