Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Provinsen vokser - Skive skal med

13-05-2016 KL. 12:39
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Der er forår og fremgang i store dele af provinsens befolkningstal.
Det er lyst og lykkeligt og nødvendigt, at det går den vej, og der er flere årsager til det. Det er faktisk gået op for stadig flere borgere i de største byer, at der er et godt liv i provinsen - også i kommuner, som i årevis har haft tilbagegang i indbyggertallet.
De vildt høje boligpriser i f.eks. København og Aarhus er også med til at øge interessen for at bosætte sig i kommuner, hvor storbyen måske er en time eller halvanden time borte, og så vil en del vælge at pendle til arbejdet - indtil der måske viser sig en lokal jobmulighed.
Både fødselsoverskud, ændring i fraflytning i forhold til tilflytning, nye jobmuligheder, pendling og asylsøgere og familiesammenførte kan samlet bidrage til, at stadig flere kommuner uden for de større byer nu oplever en fremgang i befolkningstallet. Det er under alle omstændigheder en positiv tendens. Der har været kræfter, som har ment, at det var en naturlov, at kommuner i det meste af provinsen skulle opleve tilbagegang, men det mønster er nu glædeligvis ved at blive brudt.
Det er også positivt, at der politisk er voksende fokus på at få øget liv og bosætning i provinsen. Udflytningen af 3900 statstlige arbejdspladser skrider fremad, og der må gerne komme flere. Dertil kommer så nødvendigheden af øget fokus på gode vej- og transportforhold, en god infrastruktur i det hele taget, gode mobil- og teleforbindelser og fornuftige rammevilkår for de produktionsvirksomheder, der gerne skulle fastholdes eller komme til hele landet.
Lokalt går udviklingen også i den rigtige retning. Skive Kommune er tæt på fremgang. Faldet er reduceret til 25 indbyggere, mens der - som omtalt her i avisen i går - i årene forinden typisk var et fald på omkring 300 indbyggere årligt. Forhåbentlig vil det snart ende med reel fremgang for Skive Kommune, der lige nu kan konstatere,at Holstebro Kommune vokser med 150 flere indbyggere om året, mens Viborg Kommune i 2015 fik hele 780 ekstra indbyggere.
Lokale jobmuligheder er vigtige. Det gælder både de private og offentlige. Det kan trække flere til Skive-egnen. Og gode transportforhold kan også friste pendlere til at bo i Skive Kommune og arbejde andre steder. Her er Skive-egnens skønne natur et stort aktiv, og samtidig skal der på alle fronter arbejdes for fornyelse og forskønnelse.
I den forbindelse bør der tages flere skridt med inspiration i BIG BLUE SKIVE-projektet, som nu også er lovet støtte af midler fra Spar Vest Fonden. Projektet kan gennemføres etapevis, men det er vigtigt at komme stærkt fra start, så det virkelig opleves, at der sker noget synligt positivt med by- og boligudviklingen.
O.D.
Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

112

Varetægtsfængslet i fire uger: Skibonit truede med at bombe kommunen flere gange Varetægtsfængslet i fire uger: Skibonit truede med at bombe kommunen flere gange

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland