Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Syg vold fra autonome

03-03-2017 KL. 12:51
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
De ansatte i Arbejdernes Landsbank på Nørrebrogade i København var på overarbejde og søgte tilflugt på første sal, da en gruppe af voldelige autonome på deres demonstrationstur fandt det naturligt at smadre løs på vinduer, hæveautomater og andet, da bankbygningen blev passeret. Andre butikker fik samme tur.
Efter nogle - relativt - fredelige år var voldelige autonome kræfter igen på banen onsdag aften. Det var 10 årsdagen for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej, og det skulle åbenbart markeres - også med vold. Og også selvom Københavns Kommune for længst har givet de unge et nyt Ungdomshus i området.
Det var tydeligvis planlagt af nogle »bagmænd«, at en - i begyndelsen - fredelig demonstration skulle gøres voldelig. En hård kerne af maskerede unge gik pludselig til angreb med brosten, flasker, petanque-kugler - og møtrikker affyret med slangebøsser. Vanvittig vold. Og dertil kostbart hærkværk med maling-angreb og graffiti. Blandt de anholdte var en 14-årig dreng - han var så fire år, da det oprindelige Ungdomshus blev ryddet. Det husker han næppe, men han så altså også »chancen« for vold i gaden. Dybt beskæmmende.
»Intet glemt. Intet tilgivet«, lød demonstrationsparolen. I øvrigt en demonstration, der ikke - heller ikke mens den var fredelig - samlede mange mennesker. Parolen virker også helt udansk - fanatisk og yderliggående. Og voldelig. Den slags store ord om ikke at glemme og tilgive bør i hvert fald reserveres til andre og større sager, end at et Ungdomshus skiftes ud med et andet Ungdomshus..
Onsdag aftens demonstration kunne være endt i endnu værre voldscener, hvis ikke politiet havde optrådt ufatteligt disciplineret. Dybt provokerende var det at iagttage voldstosserne, og forhåbentlig vil politiets videooptagelser også føre til flere anholdelser. Politiet var efterfølgende i det nye Ungdomshus for at spore bagmænd og våben, og i særdeleshed netop bagmændene må det være opgaven at få fundet - og straffet. Intet samfund skal acceptere den voldsforherligelse, som de autonome onsdag var udtryk for.
De voldelige autonome kræfter bør se i øjnene, at de kun vil møde foragt for deres brutale adfærd. Ethvert samfund har unge, der vil gå nye veje og udfordre autoriteter, men der er intet positivt i at angribe andre mennesker - herunder politiet - med brosten og møtrikker afskudt med slangebøsser. Det er syg vold.
Det er desværre set før, at autonome og alternative kræfter ender med at blive voldsforherligende og kriminelle i et vildt misbrug af grundlæggende åbenhed i det danske samfund. BZ-bevægelsen var ved at blive til terror, og Christiania blev tilholdssted for rockerbande-styret narkohandel. Sørgeligt men sandt.
O.D.
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland