Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Løst krudt fra de radikale?

04-03-2017 KL. 01:09
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Der er masser af opbrud i dansk politik:
Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er i stadig tættere alliance, Venstre og statsministeren er i krise, og top-Venstrefolk som Kristian Jensen og Inger Støjberg har vidt forskellige bud på partiets fremtid. Alternativet vil ikke love at pege på Mette Frederiksen som statsminister, og R-SF-Alternativet vil have flertal til at love, at der aldrig kommer en folkeafstemning om dansk medlemskab eller ej af EU.
Det hele ser på samme tid spændende og noget broget ud. Radikale Venstre står f.eks til fremgang ved et valg nu. Det er samtidig relevant at se på, hvordan partiet håndterer udfordringen med de nye toner fra Socialdemokratiet. Det virker som om der politisk skydes med løst krudt fra de radikale, selv om situationen tilsiger noget mere kontant.
I øjeblikket lover de radikale uden betingelser støtte til en S-ledet regering. Alt tyder på at Mette Frederiksen efter et valg vil bruge det til at danne en ren S-regering. De radikales leder, Morten Østergaard, tror, at en S-ledet regering vil give de radikale stor indflydelse, men det er der ikke meget, der peger på. Tværtimod. S-DF alliancen handler jo blandt andet om at undgå reformer og om at gøre de offentlige udgifter større.
Et socialt-liberalt midterparti skal evne at samarbejde både til højre og venstre, og det har altid været de radikales historiske rolle. Ikke noget med at være fast møblement i hverken rød eller blå stue. Det handler om politisk indhold.
Set i det lys var det også interessant, hvad Morten Østergaard udtalte forleden til dagbladet Information: »Hvis jeg kigger på Kristian Jensen og Kristian Thulesen Dahl, så må jeg da sige, at jeg føler mig noget tættere på Kristian Jensen end på Kristian Thulesen Dahl. Så hvis det, Socialdemokraterne vil, er at udviske forskellen totalt mellem dem og DF og lede Danmark i den retning, så kan der jo komme et tidspunkt, hvor vi må gøre vores stilling op«.
Allerede nu er den politiske virkelighed, at de radikale står tættere på Venstre end på Socialdemokratiet, når det gælder lavere skat på arbejde, lidt højere pensionsalder, offentligt udgiftsniveau, globaliseringens muligheder, reform-behov, EU-samarbejdet og afvisning af lovgivning om nej til bederum på universiteter samt afvisning af højere indtægtskrav til udlændinge for at få opholdstilladelse. Vidt forskellige emner - men ikke uvæsentlige.
Kan Socialdemokratiet så levere mere til de radikale om f.eks uddannelse og miljø - måske, men intet er sikkert. Og er det nok? Det mest sandsynlige forløb vil være, at Morten Østergaard og de radikale vil pege på en S-ledet regering men så i valgkampen kræve indflydelse efter valget. Det vil S til gengæld ikke love meget af til de radikale. Og i det hele taget vil den såkaldte røde blok blive præget af stor uenighed.
Ender det så med en S-ledet regering med Mette Frederiksen i spidsen er det sandsynligt, at hun vil lægge sig så tæt op af DF i store sager, at de radikale efterfølgende vil komme med et såkaldt »frihedsbrev«. Det har partiet før gjort, når dem partiet har peget på ikke lever op til forventningerne, og så vil de radikale i givet fald ikke længere love at frede og redde den S-ledede regering.
Et konstruktivt alternativ hertil kunne være, at de radikale »gør stillingen op« inden næste folketingsvalg og peger på den statsministerkandidat og det parti, som har mest til fælles med de radikale på politisk afgørende områder. I den forbindelse har de radikales folketingsgruppe naturligvis noteret sig, at Venstres næstformand - og måske Venstres næste statsministerkandidat - Kristian Jensen, i denne uge har fremlagt overordnede synspunkter, der ligger tættere på de radikales grundholdninger, end de synspunkter Mette Frederiksen rejser rundt med.
Jo, der er opbrud i dansk politik.
O.D.
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland