Gå til hovedindhold
Debat

Et historieløst Skive?

14-03-2017 KL. 13:03
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Det var uendelig trist at læse Skive Folkeblad 11. marts om Gl. Skivehus. Til det triste hører både de mangelfulde og forkerte oplysninger. Allermest trist var det at få budskabet om, at det skulle være for dyrt at istandsætte Parsbergs bindingsværksbygning fra 1719. Altså nedrivning!
Jeg er selv så heldig at være ejer af et historisk klenodie i kommunen, Hesthave i Spøttrup.
I forhold til Skive by må vi på min egn prise os lykkelige for den respekt for og vilje til at bevare egnens særpræg, der er skabt af en historie, der er tæt forbundet med Skives.
Det forkerte og mangelfulde i artiklen først. Det er forhåbentlig ikke nok en politisk rævekage fra det siddende byrådsflertal med Venstre og borgmesteren i spidsen?
Det er korrekt, at Vor Frue Kirke er byens ældste bygning fra o. 1200. Så forties det helt, at der under Parsbergs bindingsværksbygning fra 1719 ligger en borgkælder fra 1300-tallet, som er byens
næstældste bygningsdel, som nok stammer fra omkring byens grundlæggelse. Det markante bygningsværk, som denne kælder er en rest af, lå helt centralt i byen og har givet byen dets navn - et borgværk ornrammet af træplanker, træskiver. Deraf navnet Skive.
Skal denne til det yderste værdifulde borgkælder med i nedrivningskøbet, så vil jeg sammen med byens museumspersonale bede Slots- og KulturstyreIsen være opmærksom. Og bede om langvarige og dyre arkæologiske udgravninger. Det redder ikke bygningen, det historiske mindesmærke, byens vugge. Men det kan måske få uforstandige politikere til at tænke sig om nok en gang.
Byens tredjeældste bygningsværk - bare for lige at få det med - er Krabbesholm, færdigopført af Magdalene Banner i 1561, påbegyndt af ægtefællen Iver Krabbe i 1554. Både Krabbesholm og Spøttrup Borg var ejermæssigt tæt forbundet med Gl. Skivehus. Verner Parsberg, der i 1719 opførte bindingsværksbygningen, var godsejer på Eskjær.
Når nu Gl. Skivehus er og har været så vanrøgtet, som det desværre er tilfældet, så bør det da påpeges, at vi i Skive stadig er så heldige at have et ret godt historisk tværsnit - borgkælderen, bindingsværk- og palæbygningerne fra 1800-tallet, renoveret 1893-95 til det nuværende udseende.
Det er utroligt og deprimerende, at de politikere, der skal tage beslutning om de historiske bygningers videre skæbne, ikke har blik for den turisttattraktion, de historiske bygninger, godt placeret lige ved åen, kunne blive. Centrum for turisme, tæt på udskænkningsmuligheder, et oplagt sted at illustrere og demonstrere byens historie. Og - mio. skattekroner ud af vinduet!
Herfra en opfordring til alle de byrådspolitikere, der gerne vil vælges i efteråret. Kunne l ikke bekendtgøre jeres interesse for og viden om byens og kommunens historiske værdier af bygningsmæssig art?
Lad det høres højt og tydeligt, hvilke politiske repræsentanter, der har viden og perspektiv nok til at kunne bringe byen ud af en stagnation, der desværre også er skabt ved bygningsmæssige nedrivninger og tilladelser, der skader byen langvarigt og ubodeligt.

Grethe Breum
Hesthave,
Åbakken 4,
7860 Spøttrup
Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Lokalt

13-årig blev snydt på nettet: Nu får han sin Playstation 4 alligevel 13-årig blev snydt på nettet: Nu får han sin Playstation 4 alligevel

Lokalt

Lokalt ældrecenter frikendt i sag om dødsfald Lokalt ældrecenter frikendt i sag om dødsfald

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland