Gå til hovedindhold
Debat

Prisen på Gl. Skivehus

03-04-2017 KL. 13:08
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Det er trist i avisen at læse om to socialdemokratiske politikere, som fra første færd ikke har villet være med til kommunens køb og varetage!se af det gamle Skivegård, nu Gl. Skivehus.
Gl. Skivehus har en borgkælder fra byens start som kongsborg, en fin, men meget forfalden, bindingsværksbygning, som Verner Parsberg i 1719 opførte som et »våningshus«. Og endelig
palæbygningen, som blev bygget fra 1850 indtil 1893-95 på herskabsstaldens plads.
Et fantastisk og uerstatteligt tværsnit over byens historie, næsten fra start op til i dag.
Opvokset i Skive har jeg gennem et langt liv været vidne til, hvordan vore valgte politikere af kortsigtede hensyn har givet tilladelse til nedrivning (af f. eks. Kurvemagerens Hus i Vestergade) og byggetilladelser, der mildt beskrevet ikke har gjort Skive noget godt som by. Tænk på, hvilke beboelses- og turistmæssige kvaliteter en velbevaret og smuk by med fine, velbevarede historiske bygninger ville have været.
Dette er indtægtssiden af en by med smukke, velbevarede bygninger. Hvor der selvfølgelig skal være plads til nyt, selvfølgelig skal der det. Men prøv at tage en tur til Krabbesholm og iagttag hvor påfaldende smukt nyt og gammelt kan kombineres.
Så er der udgiftssiden, hvor de mest uvidende og kortsigtede betragtninger går på, at det vil være meget bedre at sælge det hele til Hotel Skivehus - som i parentes bemærket solgte godt og ganske dyrt til kommunen i 2013. Dette hotel vil så nedrive bindingsværkslængen fra 1719 og velsagtens lægge parkeringspladser direkte ned til åen. Der forlyder endnu intet om, hvad der skal ske med den fine gamle borgkælder under bindingsværkshuset. Palæbygningen skal muligvis renoveres.
Det vil være en regulær katastrofe. Og vælgerne bedes nøje holde øje med hvem i byrådet, der vil være villig til (igen) at varetage kortsigtede, privatøkonomiske hensyn på bekostning af alrnenvellet.
På udgiftssiden har jeg nogle erfaringer som privat ejer af et historisk klenodie, Hesthave ved Spøttrup. Jeg skal gerne stille mine erfaringer til rådighed i form af konsulentbistand til en uhørt lav pris, faktisk gratis. Når man mener, at en nedrivning af bindingsværkhuset m.h.p. at nyopføre det på borgkælderens (noget skæve, skal man vide) fundament, vil blive meget dyr, så kan man ved en simpel udbudsprocedure, hvor man ikke falder for at lade udbyderne give et bud, der har inkluderet en helt almindelig overpris, være lidt smart og bede om udbud med timepris. Og her sætte et velkvalificeret tilsyn på arbejdets udførelse. Der kan her utvivlsomt spares millioner.
Så kunne man måske overveje for fællesskabets skyId at give afkald på lønforhøjelser til byrådspolitikerne, lige fra den menige til borgmesteren. Måske undtaget viceborgmesteren, som iflg. folkemunde og Facebook skulle have haft for flere hundrede tusinder i advokatudgifter på sin injuriesag. Og iflg. samme forlydender fik han ikke reduceret sine advokatudgifter i og med tryning af mig som vidne ved Landsretten. Hvorfor ved jeg ikke.
Partisekretæren for DF, Poul Lindholm Nielsen, har telefonisk forsikret mig om, at partiet end ikke ville drømme om at støtte viceborgmesteren i hans lokale injurieaktiviteter.
Endelig kan man måske håbe, at Erik Mortensen og viceborgmesteren vil overveje at stifte et nyt, lokalt parti. Hertil skal de begge have en lønforhøjelse, så det kan lykkes for dem. Hold derfor dem uden for løntilhageholdenheden, så der kan blive renset ud i DF. Det er tiltrængt.

Grethe Breum
Hesthave,
Åbakken 4,
7860 Spøttrup
Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Lokalt

13-årig blev snydt på nettet: Nu får han sin Playstation 4 alligevel 13-årig blev snydt på nettet: Nu får han sin Playstation 4 alligevel

Lokalt

Lokalt ældrecenter frikendt i sag om dødsfald Lokalt ældrecenter frikendt i sag om dødsfald

Lokalt

Problemer to-tre gange om ugen: Beboere bekymrede over fejl på togbomme Problemer to-tre gange om ugen: Beboere bekymrede over fejl på togbomme

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland