Gå til hovedindhold
Debat

Om Gl. Skivehus

12-04-2017 KL. 12:49
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Alle økonomiske argumenter er imod disse gamle bygninger, og at stille restaureringsudgifterne op mod besparelser på skoler, plejehjem og slidte veje er jo en dødsdom.
Når det så er sagt, er der et argument, der hedder ordentlighed, hvis man først beslutter og vedtager, at der skal laves en løsning for at sikre, at Skives sidste rest af historie bliver bevaret. Hvis gamle A.P. Møller, en ordentlig mand, havde levet endnu, ville han have givet mig og andre ret i følgende.
Skive har i årevis (på nær ved restaurering af den gamle kirke og det gamle klubhus) forsømt helhedstænkning, når det hedder bevarelse af det gamle »Skyw«.
I 2027 bliver byens købstadsrettigheder 700 år, i dag er der ca. tre meget gamle huse tilbage og ikke for at hovere, at fejre et købstadsjubilæum til den tid med en by, der ligner Herning eller Esbjerg, det ville da vist få nabobyerne til at pege fingre.
For at være lidt konstruktiv vil jeg foreslå, at opgaven bliver et langtidsprojekt. Det vil kun skabe surhed at bruge 23 mio. kr. her og nu. Måske i stedet 3 mio. om året i 10 år. Desuden vil det nok også være et forslag at hæve hele området et par meter.
Jeg kan kun give Lars Landbo helt ret i hans betragtninger. Det ville jo nok også være smart at pille hele bygningen ned, skifte det rådne træværk ud og så løbende starte genopbygningen. Det er rasende dyrt, jeg ved det. Men Møller ville nok også sige, at et par storsponsorer og mange små som mæcener nok ville kunne få en gevaldig reklamepublicity ved at få deres messingskilt hængt op.
En konto til folkeindsamling ville også snart kunne skaffe mindst 10 mio,, er jeg sikker på.
Rettidig omhu, denne geniale leveregel, ville have klædt Skives beslutningstagere på det historiske og kulturelle område. I stedet har det i mange år været »Her og nu-levereglen«, der har domineret.
Til sidst vil jeg sige. Skive Kommune er en rigtig god kommune, og de henfarne slægter af politikere har skabt en eksemplarisk kommune, der har næsten alt. Dog bortset fra visse efterslæb på kulturområdet. Det ny museum kører nu på skinner, og jeg tror, størrelsen passer til byen. Dets fremragende medarbejdere har i tidens løb skabt fornemme udstillinger.
Og jeg er sikker på, Gammel Skivehus ville være fremragende som turistkontor/værtshus.
Sammenligningen med Aarhus Å er jeg ikke så glad for. Det sker alt for tit, at fulde mennesker falder i den. Heldigvis er Karup Å ikke så dyb.
Men der er lige et stykke vej endnu.

Med venlig hilsen
Svend Erik Jørgensen,
Danelykke 14,
Hem,
7800 Skive
Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Lokalt

Problemer to-tre gange om ugen: Beboere bekymrede over fejl på togbomme Problemer to-tre gange om ugen: Beboere bekymrede over fejl på togbomme

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland