Gå til hovedindhold
Debat

Visioner for Skive

12-04-2017 KL. 12:49
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Politik har aldrig interesseret mig, lokalpolitik da slet ikke. Og når man ser på kvaliteten i den lokalpolitiske debat, herunder dårligt argumenterende lokalpolitikeres brug af det danske retsvæsen til en dyr, middelmådig afstivning af de politiske tiltag· så breder trætheden sig!
Skive er en lille købstad med en fantastisk beliggenhed ved fjorden, og selv efter 1700-tallets sidste ødelæggende brande havde byen en række smukke bygninger, der i en omsorgsfuld bevaring sammen med nødvendigt nyt kunne have gjort Skive by til et stadig smukt og attraktivt sted.
Hvis blot ikke uforstandige politikere uden sans for værdier og uden samling omkring byens udviklingsmuligheder havde revet ned og bygget grimt - helt konsekvent i et par menneskealdre.
Og alt tyder på, at sådan agter man at forsætte. Hvis der ikke bliver råbt vagt i gevær.
Derfor har det været en god oplevelse at blive bekendt med den ret unge, driftige Knud Bjerres visioner og kritik af de visioner, som desværre er helt fraværende i det nuværende byråd.
Dog har jeg ingen sympati for den unge Bjerres planer om at rive det historiske Gl. Skivehus ned a.h.t. den hoteldrift, han bedriver på Hotel Skivehus - dette sammen med Jensen & Jensen Invest.
Halborg Jensen fra dette partnerskab står for bygningsmæssige tiltag, som vist ikke tilnærmelsesvis kan tituleres bevaringsværdig, hverken aktuelt eller på sigt.
I stedet for den kortsigtede økonomiske kalkule kunne visionen være at udbedre de historiske dele af Gl. Skivehus og gøre stedet til et attraktivt centrum for byens kulturhistorisk interesserede borgere og turister - samt borgere, der bare vil have et smukt og stemningsfuldt sted i midtbyen, hvor man kan sidde på cafe (gerne hotellets), i haven ned til åen og nyde omgivelserne med den gamle borgkælder under en renoveret bindingsværksbygning og en tilsvarende palæ-bygning.
Og i øvrigt kunne man for min skyld gerne udvide visionen med et kulturhistorisk museum i de renoverede Gl. Skivehus-lokaler. Der er alligevel behov for visioner for nyt museumsbyggeri.
Så kunne der blive plads på det nuværende Skive Museum til Skive Kunstmuseum og til den i depot stående malerisamling, som udstillet i lokaler med plads nok ville kunne blive en attraktion, som selv Viborg ville misunde Skive. Skive har en enestående kunstsamling, men på depot!
Brug i himmelens navn de nødvendige millioner på at gøre Gl. Skivehus til byens smukkeste sted - ved åen, med hotel- og restaurationsfaciliteter, med et kulturhlstorisk museum, hvor byens vugge kan præsenteres. I smuk og velbevaret tilstand. Det er det, vi har visionære politikere til!
Det ville kunne trække en stime af turister. Samt være et gode af dimensioner for byens almindelige borgere.
Man - også en lokalpolitiker - skal kunne se en nødvendig udgift som en indbringende investering.
Og ikke bare lade sig nøje med et Gl. Skivehus som en sørgelig rest, nedrevet og skamferet af kortsigtede, privatøkonomiske hensyn.
Og så kan det gøres uhørt billigt. Jeg skal gerne bruge mine erfaringer på at hjælpe med styringen af udbudsforretningerne.
Jeg har i de renoveringsprojekter, jeg har kendskab til, og har været involveret i, benyttet lokale håndværkere, har med omhu undgået fordyrende arkitekter o.l.
Kompetente håndværkere med renoveringserfaring kan være forbavsende billige. Og de undrer sig højlydt over de priser, der forlyder omkring renoveringen af Parsbergs bindingsværksbygning.

Grethe Breum,
Hesthave,
Åbakken 4,
7860 Spøttrup
Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Lokalt

Problemer to-tre gange om ugen: Beboere bekymrede over fejl på togbomme Problemer to-tre gange om ugen: Beboere bekymrede over fejl på togbomme

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland