Gå til hovedindhold
Debat

Gl. Skivehus og rettidig omhu

26-04-2017 KL. 13:34
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Det er fint at se Knud Bjerre skrive om Gl. Skivehus. Især når man er opmærksom på, 1. at Bjerre er medejer af Hotel Skivehus med de interesser, som nu en gang knytter sig til denne funktion, 2. at han er tidligere lokalpolitiker for Venstre, nu muligvis på spring til en egen, dynamisk lokalliste?
Og det er opløftende, at en lokal entreprenør som Kaj Ove Madsen kan slå til lyd for, hvor urealistisk dyrt kommunens rådgivere har sat renoveringen af bindingsværkslængen til Gl. Skivehus. Og som angiver kontante og realistiske alternativer.
Jeg har selv renoveret en staldbygning til Ejstrupgaard, hvor prisen ville være blevet den dobbelte, hvis jeg havde benyttet en storentreprenør med arkitekter o.l. i stedet for en kyndig, lokal håndværker. Som i øvrigt måber over de udråbte priser for renoveringen af Gl. Skivehus.
Det er forstemmende at skulle iagttage hykleri og uvidenhed med fortalere for i stedet at bruge disse penge på sociale områder. Ingen kan være uenig i, at nedskæringen på ældrepersonale er en katastrofe. Det er synd for de ældre, når det hævdes, at der ikke mere er råd til, at de skal kunne opleve duften af ordentligt tilberedt mad. Det er uværdigt og nedrigt. Punktum.
Men det grænser til regulær uvidenhed, når der er lokalpolitikere, der krampagtigt fastholder et tilfældigt renoveringsbeløb på 20 mio., som er politisk fastsat. Fordi man ikke vil »stjæle« pengene fra det sociale område. Her tænker man enten ikke eller kun kortsigtet. Hvis Skive ikke skal ende som forfalden udkant, skal vi have et bygningsmiljø, som giver indbyggere og turister lyst til at være i og nyde byen ved å og fjord. Med et renoveret Skivehus.
Det er prisværdigt, at Bjerre har orienteret sig historisk gennem byarkivar Niels Mortensen, som vil kunne bekræfte, at den sande og samlende historie omkring resterne af Gl. Skivehus er, at der i kælderen er en værdifuld og temmelig velbevaret borgkælder fra 1300-tallet.
Godsejeren til Eskjær, V. Parsberg, byggede i 1719 oven på denne kælder bindingsværkslængen, hvis ydermure stadig står stort set uforandret, men indvendigt lugter der fælt af forfald, og der er foretaget både grimme og forbavsende om- og tilbygninger indvendigt. Utroligt at det har kunnet lade sig gøre med en bygning, der var fredet i klasse B indtil 1999!
Uanset de interesser, Bjerre måtte have med hoteldriften, så skal dette smukke bindingsværkshus, som er en integreret del af Gl. Skivehus-historien, selvfølgelig bevares. Det er det værdifulde, tidsmæssige midtpunkt i de historiske bygningsrester. Og det er et historisk monument over den konflikt mellem byen og ikke så let omgængelige godsejere på Gl. Skivehus, som Verner Parsberg og flere af samme støbning, der medførte udskillelsen fra byen med ladegården, Ny Skivehus.
Palæ-bygningen er det nyeste, den nederste del fra 1850, 1866 kom overetagen til, og 1892-96 blev bygningen moderniseret til sit nuværende, nyklassicistiske udseende af en velhavende øjenlæge.
Uanset Bjerres evt. interesser skal det fastholdes, at vi med disse tre historiske bygningsrester, borgkælderen, bindingsværkslængen og palæ-bygningen har en TREENIGHED, der giver et fantastisk historisk tværsnit - på trods af forfald og misvedligehold af det gamle Skivegård.
Den muligvis bedste løsning for brug kunne være at benytte det hele, treenige anlæg som kulturhistorisk museum, gerne med bidrag fra hotellets cafe- og udskænkningsfaciliteter ud til åen.
De manglende parkeringsmuligheder kan der da vist sagtens findes en teknisk løsning på?

Grethe Breum,
Hesthave,
Åbakken 4,
7860 Spøttrup
Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Lokalt

Problemer to-tre gange om ugen: Beboere bekymrede over fejl på togbomme Problemer to-tre gange om ugen: Beboere bekymrede over fejl på togbomme

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland