Gå til hovedindhold
Lokalt

Ekspert: Jægerne skyder for mange råbukke - og de forkerte

14-05-2017 KL. 21:21
Forårsjagten på råbukke er indført for at skyde de grimmeste bukke væk, så kun arveegenskaber fra de flotteste bukke går videre i bestanden. Men statistikken viser, at der skydes for mange råbukke. Og det kan have uheldige konsekvenser for bestanden, påpeger forskningschef og vildtbiolog. ?Arkivfoto: Scanpix
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Tirsdag den 16. maj ved solopgang begynder årets forårsjagt på råbukke, og rundt omkring i jagtforeninger er der inviteret til bukkepral.
Med stor sandsynlighed vil de største bukke og dem med den flotteste opsats falde for jægeres riffelskud.
Men da forårsjagten i sin tid blev indført, var det med et helt andet formål, nemlig at skyde de grimmeste råbukke væk.
På den måde kan forårsjagten bidrage til, at kun de flotteste og sundeste bukke får mulighed for at give deres gener videre, når parringen i løbet af de næste par måneder begynder.
Samtidig er antallet af jægere stærkt stigende, og med cirka 180.000 jægere, der hvert år indløser jagttegn, er trykket på råbukkene og dermed på hele bestanden steget.
Udviklingen bekymrer forskningschef ved Danmarks Jægerforbund, vildtbiolog Carsten Riis Olesen, som har bidraget til omfattende undersøgelser af rådyrbestanden i Danmark.
Fra 1980’erne og til for få år siden steg antallet af rådyr. Men så begyndte udviklingen at stagnere, og ifølge Carsten Riis Olesen er vildtforvaltningen en stor spiller i den udvikling.
- I opgangstiden var det ok at spare reproduktions-apparatet og dermed sætte turbo på bestandens udvikling. Men nu, hvor bestanden kulminerer, skal strategien være en anden, siger Carsten Riis Olesen.
Forskningschefen påpeger, at en sund forvaltning af råvildt, i en bestand der nærmer sig leveområdets bæreevne, er en afskydning, der svarer til, at halvdelen skal være lam, en fjerdedel skal være råer, og en fjerdedel skal være råbukke. Men virkeligheden viser noget andet:
- Godt halvdelen, 52 procent, af de rådyr, der bliver skudt i Danmark, er råbukke, og det kan have uheldige konsekvenser for bestanden. Overdrives afskydningen af bukke, risikerer vi i sidste konsekvens, at en del råer går »tomme« rundt, fordi de ikke vil beslås, eller parres, af de små bukke, der er tilbage efter forårsjagten, siger forskningschefen og tilføjer: - Der er ikke noget i vejen med at stræbe efter det stærke trofæ. Men udgangspunktet er, at man lader bukken få en alder, hvor den har givet sine gode arveegenskaber videre i bestanden. Herefter kan den »høstes« som et top-trofæ, siger han.
Hvis rådyrbestanden i Danmark skal bevares sund, og ønsket er store, flotte dyr, så er det nødvendigt, at alle jægere tænker en fornuftig forvaltning ind i deres måde at drive jagt på.
- Jagtforeninger og konsortier, som forvalter store områder, har alle muligheder for at gøre det rigtigt. Det har de netop, fordi de driver store områder. I en bestand i balance er tommelfingerreglen for afskydning forholdet: En buk, en rå og to lam. Men fordi vi nedprioriterer efterårsjagten på lam og råer, skydes der i øjeblikket mange flere råbukke, end der bliver skudt rå og lam.
Rådyr er den mest udbredte af de klovbærende vildtarter i Danmark, hvor knap 3,8 millioner hektar er dækket af arealer, som er udlagt til landbrug, skov og øvrig natur.
Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland