Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Halve løsninger om folkevandringer

08-07-2017 KL. 08:28
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Mens de fleste øjne hviler på G20-topmødet i Hamborg - herunder voldelig adfærd hos en del demonstranter - har Inger Støjberg og andre EU-landes ministre på udlændingeområdet på et uformelt møde drøftet en ny plan fra EU-kommissionen over for den folkevandring af asylsøgere og migranter, som stadig krydser Middelhavet og går i land i Europa.
- Løsningen ligger ikke i Europa. Løsningen ligger i Afrika, sagde Inger Støjberg efter mødet. Og heri har hun ret. Men det vidner også om, at EU handler umådeligt langsomt på dette område. Folkevandringerne mod Europa har været i gang i et par år. Det er også snart to år siden, at Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm, fastslog, at løsningen »ikke er, at Europa importerer overskudsbefolkningerne, advarede mod »ragnarok« og fastslog, at vi »ikke kan være forpligtet til at ødelægge vores eget samfund«.
Han pegede blandt andet også på behovet for at bruge en del af ulandsbistanden til at »ledsage flygtninge hjem til områder, vi er ved at stabilisere på en ny og mere opfindsom måde«.
EU har indgået en særdeles tvivlsom aftale med Tyrkiet, men over 100.000 asylsøgere og migranter er kommet til Europa over havet i år - og alene til Italien er der tale om en stigning på 20 procent i forhold til sidste år. Og dele af Italien er ved at segne under presset. Det er uholdbart.
Menneskesmuglere og ikke sund fornuft sætter dagsordenen. Flygtende mennesker skal selvfølgelig reddes fra at drukne. EU burde imidlertid forhindre at smugler-både sendes afsted til Europa. En flåde af fartøjer fra EU-lande burde fragte migranter, indvandrere og asylsøgere tilbage til, hvor de sejlede ud fra, og EU burde så etablere lejre for asylsøgere i Nordafrika, mens migranter må helt tilbage til, hvorfra de kom. Da EU-landene ikke kan blive enige om fælles fordeling af flygtninge må hvert enkelt EU-land meddele, hvor mange de kan modtage af de asylsøgere, der får flygtningestatus.
Men EU er stadig langt fra en sådan løsning. På mødet mellem udlændinge-ministrene blev man enige om at forsøge at udarbejde et regelsæt for de hjælpeorganisationer, der sejler rundt i Middelhavet. Derudover mere grænsekontrol i Europa samt budskab om flere hjemsendelser af migranter til deres oprindelsesland. Det virker mere som afmagt end handlekraft.
EU har ladet de ydre grænser falde, og hvis man lægger ulovlig, ikke-opdaget indvandring til de officielle tal, svimler det yderligere. At Islamisk Stat-krigere forventes at vende tilbage til Europa efter IS-nederlag i Mellemøsten skærper problemerne, og sikrer EU ikke de ydre grænser - og forhindrer både i at krydse Middelhavet - vil det ende med endnu voldsommere grænsekontrol internt i EU. Senest har Østrig overvejet at sætte militæret ind ved grænsen til Italien.
De politiske beslutningstagere i EU må ikke underkende, at befolkningerne med rette er bekymret over konsekvenserne ved folkevandringerne til Europa. Det handler om frygt for kriminalitet, terror og islamisering. Alene i lille Danmark er tre ud af ti indsatte i fængslerne nu udenlandske statsborgere, og i voldsstatistikker er der klar overrepræsentation af folk med udenlandsk herkomst.
Danmark skal gøre verden bedre - på den rigtige måde. 32 milliarder kroner koster den nuværende udlændingepolitik. Tænk hvad der kunne gives af støtte i u-landsbistand, hjælp i nærområder og til veludrustede lejre med uddannelse i Nordafrika for bare en mindre del af det beløb. O.D.
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland