Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Gallup med blåt flertal

12-07-2017 KL. 13:30
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Længe har meningsmålinger vist, at hvis der var valg nu, stod S-formand Mette Frederiksen til at blive ny statsminister. Det er derfor lidt opsigtsvækkende, at den seneste Gallup-måling - offentliggjort i dag i Berlingske - giver et flertal til Lars Løkke Rasmussen og hans støttepartier i såkaldt blå blok.
49,9 procent scorer partierne i blå blok - plus 0,6 procent til Kristendemokraterne, mens Socialdemokratiet og Frederiksens støttepartier samlet scorer 49,1 procent.
Gallup har også leget med mandatfordelingen, der giver 89 mandater til Lars Løkkes blok og 86 mandater til Frederiksen med støtter. Så blot et enkelt borgerligt mandat fra Færøerne eller Grønland ville give Løkke de magiske 90 mandater. Det er sandsynligt, da det er sjældent, at alle nordatlantiske mandater - som nu - går til rød blok.
Ser man på vægtede gennemsnit af de seneste meningsmålinger fra diverse institutter, er der stadig et knebent flertal til Mette Frederiksen og hendes støtter, men det er værd at bemærke, at Socialdemokratiet er under valgresultatet fra 2015.
Der har været meget fokus på S-DF alliancen. Det kan konstateres, at begge partier står svagere end ved sidste valg, og DF må se Venstre løbe med den borgerlige førertrøje.
Venstre står i dagens Gallup til højere tilslutning end ved valget i 2015. Hverken uro i forbindelse med V-gruppeformand Søren Gades beskyldninger om »socialistisk« politik fra regeringen eller fokus på Støjbergs handlemåde ved adskillelse af asylpar har tilsyneladende svækket partiet. De konservative er også over resultatet fra sidste valg, og når to ud af tre regeringspartier går frem, er det nærliggende at kæde det sammen med vækst og jobskabelse i samfundet - og det har også vist sig, at reformen af f.eks. kontanthjælp - trods meget kritik - har virket ved, at langt flere har fået småjob ved siden af kontanthjælpen, og lavere ydelser har ikke tvunget folk til at flytte.
Det er også interessant, at de to oppositionspartier, der er mest kritiske over for Mette Frederiksen - Radikale Venstre og Alternativet - står til fremgang og klarer sig noget bedre end Socialdemokratiet og Enhedslisten. Det kan yderligere fremme lysten hos de radikale og Alternativet til ikke entydigt at blive opfattet som sikkert støtteparti for Mette Frederiksen.
Der er formentlig næsten to år til næste folketingsvalg, og meget kan ske hos vælgerne, inden de skal sætte kryds. Kommunalvalget i november bliver en strømpil for, hvordan partierne står, men det skal huskes, at lokale forhold spiller en afgørende rolle ved kommunalvalg.
Landspolitisk skal det blive interessant at se, om regeringen til efteråret kan få Dansk Folkeparti med i et forlig, der sænker skatten på arbejde. Hvis hovedvægten kommer til at handle om lavere bundskatter - kombineret med højere beløbsgrænse for, hvornår der skal betales topskat - kan DF tænkes at gå med i et forlig.
Partiet skal også tænke på, at det nye parti - Nye Borgerlige - netop vil kombinere stram udlændingepolitik med lavere skat, og det parti vil DF nødig give for meget medvind.
Nye Borgerlige har også i dagens Gallup klaret spærregrænsen med tilslutning fra 2,2 procent og er med til at sikre blåt flertal.
O.D.
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland