Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Se øjne og ansigtsudtryk - støt frihed

13-07-2017 KL. 11:04
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Blandt et frit samfunds værdier er det også helt naturligt, at menneskers øjne og ansigtsudtryk i det offentlige rum ikke skal dækkes til med burka eller niqab. Det vil også være aldeles ødelæggende for vellykket integration og job-ansættelse, hvis en kvinde skjuler ansigtet med burka eller niqab-klæde. Kan man f.eks forestille sig en tjener, pædagogmedhjælper eller kassedame dække ansigtet til og så fungere fint over for omverdenen - selvfølgelig ikke.
Læg så dertil, at der naturligvis også en stor portion kvindeundertrykkelse, når kvinder mødes med krav om dække sig til. Derfor er der også et klart signal om frihed og ligestilling i ikke at acceptere, at kvinder dækkes til med burka eller niqab i det offentlige rum.
Der har tidligere været henvist til menneskerettigheds-konventioner, når europæiske lande - herunder Danmark - har holdt sig tilbage med forbud mod offentligt at bære burka eller niqab. Men nu har Den Europæiske Menneskerettighedskommission valgt at støtte Belgiens forbud mod tildækning med niqab, og herefter burde der ikke være nogen vaklen med at indføre et forbud også i Danmark - et glimrende signal om frihed, ligestilling og integration i det offentlige rum.
Meget prisværdigt bakkede Radikale Venstres folketingsmedlem Lotte Rod i går op et dansk forbud mod at bære burka eller niqab offentligt. Hun tilføjede helt rigtigt, at det »vil være rigtig fint, at vi kan se alle mennesker i øjnene og kan se deres ansigtsudtryk, når man går på gaden eller i supermarkedet. Lotte Rud tilføjede fornuftigt, at de radikale samtidig vil have regeringen til at gøre mere ved undertrykkelsen af kvinder. Det gode budskab holdt så kun få timer, før de radikales gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, sagde, at de radikale ikke vil støtte et forbud mod niqab og burka i Danmark. Meget luftigt vil gruppeformanden hjælpe kvinder og børn, »så der ikke nogen i fremtidige generationer, der skal leve i tvang i Danmark«. Sofie Carsten Nielsen og den radikale folketingsgruppe burde efter menneskerettighedskommissionens signal fjerne den indre burka over udsynet og som ægte social-liberale slå et slag for frihed og imod undertrykkelse. Mon ikke de radikale skulle holde et ekstraordinært gruppemøde - gerne på telefon - og så forhåbentlig fastslå, at det er Lotte Ruds linje, der tegner partiet.
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland