Gå til hovedindhold
Debat

Danmark frit - for ulve

17-07-2017 KL. 11:15
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Jeg husker, med hvilken tilfredshed og glæde vi lærte, at den sidste ulv i Danmark blev skudt så tidligt som i 1813. Vi kunne færdes uden fare overalt i vort land.
Underligt, at man nu kan høre hele tre samme aften i »Deadline« ivrigt - og uden positive grunde - gå ind for, at ulve på ny skal have hjemstedsret hos os: Der må godt være noget »farligt«, som ikke er særlig farligt undtagen for tamme dyr - for det er altså ikke farligt for mennesker! Ulvene kan godt skelne mellem, hvad de må, og hvad de ikke må!
Helt ivrig var fru Gerding fra Enhedslisten. Der bør lovgives om frihed for ulve såvel som for får. Fårene skal blot indhegnes, og landmændene skal have tilskud til hegn. De andre to havde nok betænkeligheder, som de undlod at sætte ord på.
Det om ulvenes respekt for mennesker er jo en påstand, som ikke kan begrundes. Det afhænger nok af situationen, som den »opfattes« af dyrets instinktive oplevelse.
Jeg ved da ikke, hvad jeg skulle gøre af mig selv ansigt til ansigt med et sådant dyr. Ved nogen det? Og hvad med børn, som færdes meget i naturen, og løbere imellem indhegningerne? I flok ville de nok være nogenlunde sikre, hvis altså ulvene ikke kan komme ind til fårene! Og det skal de jo ikke kunne!
Men ellers? Og børn! - nu færdes de vel som regel ikke alene. Dog i en leg - adskilt og alene - under en undersøgelsesleg! Spejdere og andet godtfolk har her opgaver, tit om natten! Skal det forbydes eller frarådes?
Det er måske også noget særligt dansk - har været hidtil? Det vil jo være for sent, den dag, det - - - . Så vil der nok være flertal for skydning af ulve. Det er der vel egentlig også nu? EU har måske forbud. Men vi er jo i et frit forhold til EU.
Om dyr: Det sker, at jeg går en tur - med stok! En dag kom der en hund løbende mod mig. Den må have fået et frikvarter. Da den så mine forsøg på at holde mig stolprende, gøede den ad mig. En hund i nabolaget larmer tit op. Det er selvfølgelig betryggende for os alle. Den er på vagt. Jeg er glad for hunde. Vi har i næsten alle 50 år haft hund og elsket dem.
Jeg er EU-tilhænger, er medlem af Danmarks Naturfredningsforening, ønsker at bevare så megen helt fri natur som muligt - uden spærringer!
Men engang skete der en ulykke. Jeg var præst i København. Min hustru var syg, og vi havde en handicappet søn hjemme. Et par somre kørte jeg dem i vort sommerhus her i limfjordslandet - med hunden, en dejlig og sød Sct. Bernhard! Den snuste henrykt til græsset. Den følte sig hjemme og skulle nok passe på. Så jeg tog rolig hjem til arbejdet og lovede at komme i ferien. Alt var den rene idyl.
Men en dag sprang den gode hund over et hegn og overfaldt en dame og satte sine tænder i hendes ben - fuldstændig uventet!
Den havde aldrig gjort nogen noget. Hvad foregår der i dens hoved? Havde den »følelsen« af nu at være ekstra på vagt for herskabet - følt sig udfordret? Min kone spurgte lægen til råds. Han sagde, hun nødvendigvis måtte bede dyrlægen komme og give den sprøjten.
Det skete, og vort dejlige store dyr lå dødt, og trods sygdom gravede hun en dyb grav til den i den stenhårde og stenfyldte jord, kun opblødt af hendes tårer. Året før havde hunden født de skønneste hvalpe deroppe. Men vi fik en ny stor hund derefter!
Damen var glad for, at hun kom under god behandling og forlangte ikke erstatning. Hun vidste vel, hvad der også gjorde ondt på os.
Summa summarum: Ingen ulve i vort land!

Henry Vestergaard,
Petuniavej 158,
7800 Skive
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland