Gå til hovedindhold
Lokalt

Fanget på video: Skive Kommune taget i forbudt drone-flyvning

24-07-2017 KL. 15:55
Skive Kommune har efter Skive Folkeblads henvendelse valgt at fjerne videoen fra Facebook. Foto: Screendump / Facebook
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
På Facebook-siden ’Dit nye liv i Skive’ gjorde Skive Kommune reklame for den smukke fredede natur ved Lundø, som byder på gode badestrande, spændende stier og et rigt dyreliv.
Kommunen har filmet området med en drone, som starter på stranden og langsomt stiger til vejrs og giver flotte billeder af Lundø og fjorden. Men det er generelt forbudt, fastslår luftfartsinspektør Klavs Andersen fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
- Der er udpeget det, som man kalder Natura2000-områder, hvor dyrelivet bliver påvirket af flytrafik, og der må man kun flyve under særlige omstændigheder eller med en tilladelse. Dette gælder også for droner, siger han til Skive Folkeblad.
Området omkring Lovns Bredning er betegnet som Natura2000-område for at beskytte dyrelivet, og selv om Skive Kommune skriver i deres Facebook-opslag, at området er fredet, er det åbenbart gået kommunens næse forbi, at fredningen også betyder, at man ikke må flyve med droner i området.
I Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-15, som er udgivet af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, er Lovns Bredning betegnet som fuglebeskyttelsesområde, og her er flyvning ikke tilladt under 300 meters højde.
Det er muligt, at søge om tilladelse til at flyve med droner over sådanne områder. Skive Folkeblad har sendt en anmodning om aktindsigt til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen for at få svar på, om Skive Kommune har ansøgt om tilladelse. Det har de ikke.
Forstyrrer fuglene
- Baggrunden for, at det er forbudt at flyve i de områder, er, at man ikke vil forstyrre fuglene. Nogle fugle kan finde på at angribe dronen og komme til skade, hvis de føler, at de eller deres unger bliver truet, siger biolog i Dansk Ornitologisk Forening, Knud Flensted.
Vadefuglene yngler på bredningen og på småøerne omkring, og Knud Flensted understreger, at det er særligt problematisk at flyve med drone i de fredede områder i fuglenes yngleperiode, som strækker sig fra 1. marts til 1. august.
- I yngleperioden er fuglene mest sårbare, men når man taler om de konkrete områder, som er fredede, skal man i det hele taget bare lade være, siger han.
Manglende opdatering
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har på deres hjemmeside et interaktivt kort, som viser de områder, hvor droneflyvning kræver tilladelse, og her er området omkring Lovns Bredning ikke markeret.
- Vi har et digitalt kort, som ikke er opdateret, og det er beklageligt, siger luftfartsinspektør Klavs Andersen fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
- Det ser ud til, at der har været en fejl på kortet.
Det interaktive kort blev lanceret i januar 2017, og Klavs Andersen er ikke klar over, om Lovns Bredning aldrig har figureret på kortet, eller om det er faldet ud i forbindelse med en opdatering.
Over kortet på hjemmesiden står der, at luftrumsrestriktionerne er vejledende, og det er også muligt at finde et opdateret statisk kort, hvor Lovns Bredning er markeret som fredet.
Kommune i flyverskjul
Skive Kommune har efter henvendelse fra Skive Folkeblad valgt at fjerne videoen fra deres Facebook-side og skriver i en statusopdatering på Facebook blandt andet, at »I Skive Kommune er vi meget opmærksomme på de mange regler for anvendelse af droner«.
Skive Folkeblad ville gerne have spurgt ind til, hvordan kommunen på den ene side kan være meget opmærksom på reglerne for droneflyvning, og på den anden side overse reglerne om, at man ikke må flyve over et af kommunens fredede naturområder.
Skive Folkeblad ville også gerne have spurgt ind til, hvornår videoen er optaget, og hvordan kommunen i fremtiden vil sikre, at det ikke sker igen. Det er konstitueret Erhvervs- og Udviklingschef i Skive Kommune, Anders Storgaard Rask, der kan udtale sig til avisen, men han holder ferie, og ifølge Skive Kommune er der ikke andre, der kan svare på spørgsmålene.
Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland