Gå til hovedindhold
Avisen Mener

DR-top uden dømmekraft

07-08-2017 KL. 09:28
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Der går ikke lang tid mellem eksemplerne på, at Danmarks Radio ikke praktiserer sund fornuft med borgernes licenskroner.
Seneste eksempel er en tidligere mediedirektør i DR, Gitte Rabøl, der nu har fået konsulent-job i Danmarks Radio som »mangfoldigheds-konsulent«, og den stilling skal så belønnes med 2,1 millioner kroner om året...
Eksemplet føjer sig til tidligere beretninger om direktør, der dagligt fik dækket flyomkostninger fra Jylland - hvor han boede - til København, vilde satsninger med ekstremt mange medarbejdere til f.eks Roskilde Festival - og alt sammen samtidig med at tv-seerne kan opleve ufatteligt mange genudsendelser af programmer trods en høj licens. Det hænger ikke rigtig sammen.
DR-toppen er for ofte uden dømmekraft og rettidig omhu. Det er borgernes penge, som statsmediet bruger løs af. DR har for mange penge, og de penge man får i kassen, skal bruges langt mere fornuftigt på at sikre bedst muligt tv. De skal ikke soldes op med økonomisk slendrian. Og det skal heller ikke handle om flest mulige DR-kanaler i tv og radio. Der er overordnet brug for, at DR sætter tæring efter næring. Sæt licensen ned med 25 procent over fem år, og gradvist kan private så overtage f.eks P3, DR3, og DR-Ramasjang. Det er heller ikke en oplagt opgave for stats-tv at bruge krudt på netnyheder - typisk hentet i den privatejede medieverden.
DR har mange kvaliteter, men i de kommende medieforhandlinger er der behov for, at det fremtidige DR bliver mindre omfattende, får færre kanaler, klarer sig for færre licenskroner og bliver mere opsatte på kvalitet - herunder færre genudsendelser. En læserbrevsskribent, Inge Nøhr, udtrykte det meget præcist i Berlingske i går. Hun skrev blandt andet:
- Måske skulle man se på, om det ikke var muligt at få færre genudsendelser og flere kvalitetsudsendelser også om sommeren. Vi har jo ikke nødvendigvis lagt hjernen på hylden, fordi det er sommer. Den danske sommer er lunefuld. Måske ville det være rart at trøste sig med lidt godt tv. Jeg er lige nu meget glad for, at jeg nyder at læse....
Og sådan finder danskerne jo andre veje end DR, og de politiske beslutningstagere bør også have for øje, at i et frit demokratisk samfund kan det ikke være målet, at statsmedier får en stadig mere dominerende rolle. Frie, selvstændige private medier er afgørende for demokratiet - lokalt, regionalt op på landsplan.
Her spiller danske dagblade fortsat en afgørende rolle, og forhåbentlig kan man på Christiansborg se en værdi i, at det bør fastholdes. Derfor skal der være rimelige konkurrencevilkår.
Andre lande har med held lagt begrænsninger for net-nyhedsdækningen på statslige medier, mens man herhjemme lader DR boltre sig med støtte i ryggen på bekostning af blandt andet de dagblade, der har brug for at sælge nyheder - både på print og på nettet - for at få økonomien til at hænge sammen.
Det er ganske åbenlyst, at der er behov for, at DR som statsmedie bliver mindre dominerende og får større respekt for brugen af licensbetalernes kroner.
O.D.
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland