Gå til hovedindhold
Debat

Cirkulær økonomi i Skive

09-08-2017 KL. 12:59
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Kan man forestille sig, at Skive Kommune på et år bruger tre gange så mange penge, som vi har budgetteret med? Nej heldigvis ikke. Men sådan er det faktisk med forbruget af naturens ressourcer. Det vil kræve tre jordkloder, hvis vi alle skulle leve, som vi gør i Danmark. Altså en alvorlig ubalance, der ikke er holdbar i længden.
Et af svarene på denne udfordring er læserne af Skive Folkeblad blevet præsenteret for i et par korte artikler i sommerens løb - nemlig cirkulær økonomi. Hvor den traditionelle lineære økonomi bygger på tankegangen »producer-brug-smid væk« baserer den cirkulære økonomi sig på genbrug og gendesign. Det vil sige, at produkter og materialer bliver bevaret i kredsløb i stedet for at blive til affald.
I Skive Kommune skal vi være med helt i front, når det gælder cirkulær økonomi, og vi skal sætte ind på rigtigt mange fronter. Både fordi det er miljømæssigt nødvendigt og fordi der potentielt er mange penge at spare ved at genanvende materialer. Som kommune skal vi indtænke cirkulær økonomi ved indkøb og byggeri. Det skal vi blandt andet gøre ved at anvende livscyklusberegninger ved alt nybyggeri, hvor prisen på affaldshåndtering medregnes i byggeriets pris.
Som kommune skal vi også stille krav om anvendelse af gode materialer uden problematisk kemi ved kommunalt byggeri – både fordi det giver sundere bygninger og fordi det gør det nemmere at genanvende materialerne.
Ligeledes foreslår vi i Alternativet, at vi opretter »Cirkulær Skive Kommune«, som skal danne rammen om et samarbejde mellem virksomheder og relevante kommunale myndigheder. Her skal virksomhederne kunne rådgives i forhold til deres potentiale for genanvendelse af materialer og virksomhederne skal kunne melde tilbage, hvis de oplever barrierer i forhold til cirkulær økonomi. Hvis barriererne skyldes lovgivning skal kommunen straks melde dette tilbage til centraladministrationen.
Vi skal som kommune også satse på bedre affaldssortering, at undgå madspild på kommunale institutioner, udnyttelse af spildevand og en hel masse andet.
Jeg er godt klar over, at mange virksomheder i kommunen allerede har fokus på genanvendelse af materialer. Men der mangler en offensiv politisk fokus på cirkulær økonomi og de økonomiske fordele ved at genanvende materialer.

Med venlig hilsen
Jeppe Tandal Nielsen,
Byrådskandidat, Alternativet, Skive Kommune,
Krabbesholm Alle 5B,
7800 Skive
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland