Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Symbolsk sejr med boomerang-risiko

11-08-2017 KL. 13:16
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Venstres folketingsgruppe gik på sommerferie med uenighed om så forskellige emner som burka-forbud og statslån til almene boliger.
Som ledende regeringsparti har Venstre en ekstra interesse i at fremstå med handlekraft, og når partiet i dag holder pressemøde efter et sommergruppemøde er der i hvert fald opnået enighed i spørgsmålet om statslån til almene boliger. Ifølge dagens udgave af Jyllands-Posten er der til gengæld opgør i V-folketingsgruppen om et burka-forbud.
I sagen om statslige lån til almene boliger var det mest opsigtsvækkende, at uroen internt i Venstre startede, da gruppeformand Søren Gade betegnede forslaget som »socialistisk«. Det var voldsomt sprog - ikke mindst når partifællen - og en mulig formandskonkurrent - finansminister Kristian Jensen havde rost forslaget fra boligminister Ole Birk Olesen (LA). Mindst fem andre V-folketingsmedlemmer bakkede op om Søren Gades kritik og et telefongruppemøde før sommerferien kunne ikke løse problemet.
Nu er det så endt med, at forslaget justeres en smule. Fremover skal 10 procent af lånene i den almene boligsektor fortsat ligge hos private aktører - herunder realkreditten. Staten skal så stå for 90 procent af lånet. Søren Gade - der har indgået aftalen med statsministeren og bevidst meget åbent fortæller om det i dagbladet Børsen i dag - siger, at »det er gode gode borgerlige, liberale forbedringer af forslaget«. Indholdsmæssigt er der ikke stor forskel, men det kan tælle som en lille symbolsk sejr for Søren Gade, at forslaget blev justeret en anelse. Men sejren er ikke uden risiko for Gade.
Politisk kommentator Hans Engell konstaterer i dag i Ekstra Bladet, at forslaget om statslige lån til almene boliger stadig er »mere Karl Marx end liberalisme«, og han forudser, at den private finanssektor vil overveje, om det overhovedet er interessant for dem at deltage i lånene.
Helt overordnet har Søren Gade haft behov for at få en lille indrømmelse, og Lars Løkke Rasmussen har som V-formand og statsminister haft behov for at få ro i lejren her ved den politiske sæsonstart.
Den lille symbolske sejr for Søren Gade i denne sag kan dog også senere blive en boomerang for V-gruppeformanden. Det var meget opsigtsvækkende, at en gruppeformand var anfører i et internt oprør, og det vil blive husket blandt dem, der vil gøre meget for at forhindre, at Søren Gade får lyst til at udfordre Kristian Jensen som ny V-formand.
Venstre kunne selvfølgelig ikke leve med, at partiet var splittet i denne sag. Det ville også være et dårligt signal for regeringssamarbejdet. Så kan det bedre gå, at der i Venstres folketingsgruppe - som formentlig i andre partier - er forskellige holdninger til et burka-forbud. I den sag kan det måske ligefrem komme på tale at lade folketingsmedlemmer vælge frit - uden partibindinger. Faktisk som grundloven foreskriver...
For statsminister Lars Løkke Rasmussen ville det have være ødelæggende at starte den politiske sæson med intern V-uro om socialisme eller ej og med en gruppeformand blandt oprørerne.
Nu kan eftermiddagens fokus være på at vise handlekraft på en række felter - herunder nye udspil i kampen om den voldsomme og tiltagende bandekrig.
O.D.
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland