Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Smartphones - en bombe for din psyke?

12-08-2017 KL. 10:25
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
De er overalt - smartphones. Mobiltelefoner, der kan - næsten - alt. Det er telefon og computer, adgang til Facebook og sociale medier, og for et par generationer er disse smartphones stort set altid inden for rækkevidde.
Smart, jovist, men det er påfaldende, så lidt fokus der er på den bombe under især unges mentale sundhed, som afhængigheden af smartphones og sociale medier kan blive. Derfor bør der lyttes - og handles - når kompetente advarsler indløber. Meget tyder på, at masser af psykiske problemer og depressioner hos unge - og stress i alle aldersgrupper - blandt andet kan relateres til, hvad overdrevet brug af smartphones har medført af forandringer for den mentale sundhed.
I denne uge kom det frem, at en amerikansk psykolog, Jean Twenge, har nærstuderet adfærd og mental tilstand hos den generation, der er født mellem 1995 og 2012. Det vil sige en generation, der i den grad har oplevet, hvordan smartphones bliver en markant del af hverdagen.
Og netop de unges mentale sundhed er blevet ramt. Antallet af depressioner og selvmord blandt teenagere er steget voldsomt i USA siden 2011, og psykolog Jean Twenge siger om den omtalte generation, at den står på randen af den største mentale sundhedskatastrofe i årtier.
Herhjemme har speciallæge Imran Rashid i BT kommenteret undersøgelsen fra USA, som han finder særdeles alarmerende. Han siger:
- Hvis man når som helst kan klikke sig ind på de sociale medier og modtage stående ovationer fra 200.000 mennesker - hvordan overlever den grå og indimellem lidt trivielle dagligdag i et moderne parforhold så den konkurrence? Og hvad gør det egentlig ved et menneske, at der konstant hviler et pres fra tusindvis af mennesker for, at man lever op til det billede, som de har af én. Og hvordan kan man lære at passe bedre på sig selv?
Det er livsvigtige spørgsmål. Smartphones og sociale medier er kommet for at blive, men når de har en ødelæggende mental virkning på masser af unge, så er der selvfølgelig brug for handling og tilskyndelse til ændret adfærd.
Via smartphones skal mange - herunder ikke mindst mange unge - dagligt forholde sig til livet hos masser af mennesker, som de kun kender fra de sociale medier. Det er ikke rigtige venner. Men de fylder. Med tanker og budskaber. Og der er ofte travlhed med at forskønne virkeligheds-opfattelsen. Og man »er på« hele dagen - og undertiden også om natten. Strømmen af »nyt« er uendelig. Ro afskaffet.
Især i de unges forældre-generation anes et opgør med afhængighed, overfladiskhed og tidsspilde ved sociale medier, og det kan håbes, at flere vil vedtage »husregler« for brugen af smartphones i hverdagen.
Men hvad med de unge? I Politiken kunne man i denne uge i et læserbrev høre om en privatskole, hvor det i foråret blev meddelt eleverne, at fremover blev elevernes mobiltelefoner i første time afleveret i en kasse og låst inde, og så fik eleverne først deres mobiltelefon, når de skulle hjem. Det er velovervejet ansvarlighed fra skolens side.
Tænk hvis alle folkeskoler og privatskoler ville tage et tilsvarende initiativ? Det ville i sandhed styrke de unges mentale sundhed. De ville langt bedre lære at tale sammen - og lytte. I virkelighedens verden.
Men i stedet går det i retning af, at alle elever gratis skal gives en iPad af kommunerne. Der er ingen grund til at tro, at det - sammenholdt med smartphone-udbredelsen - vil forbedre elevernes mentale tilstand. Tværtimod.
Det er under alle omstændigheder tankevækkende, at det hidtil har medført så lidt opmærksomhed, hvad smartphone-hverdagen egentlig kan have af konsekvenser. Det haster med at forbedre tingenes tilstand.
O.D.
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland