Gå til hovedindhold
Lokalt

Stor stigning i Skive: Mange flere piger får HPV-vaccination

12-09-2017 KL. 17:57
Er man bange for nåle er der godt nyt på vej. En ny type influenzavaccination gives lige under huden med et ganske svagt prik.
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
I Skive Kommune er der sket en stor stigning i antallet af piger, der bliver HPV-vaccineret. De nyeste tal fra Statens Serum Institut viser, at 66 procent af alle pigerne født i 2002 nu er færdigvaccinerede, mens det gælder 43 procent af piger født i 2003. Tallene blev offentliggjort mandag.
Efter et drastisk fald i tilslutningen HPV-vaccinationen ser det nu ud til, at udviklingen er ved at vende. Mange forældre tøvede med at lade deres børn vaccinere mod HPV-virus for at forebygge livermoderhalskræft, på grund af mistanke om mulige bivirkninger ved vaccinen, men ikke mindst i Vestjylland bliver mange piger nu igen vaccineret.
De nye tal vækker glæde i Sundhedsstyrelsen.
- Vi er glade for, at det nu ser ud til at gå i den rigtige retning. Det kunne tyde på, at mange har genvundet deres tillid til børnevaccinationsprogrammet. Og det giver os håb om, at vi kan nå op på, at mindst 90 procent af alle 12-årige piger siger ja tak til HPV-vaccination, hvilket er vores mål, siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.
Ikke mindst Vestjylland har bidraget til den positive udvikling. Tallene for landsdelen viser således, at 63 procent af de vestjyske piger født i 2002 nu er færdigvaccinerede, hvilket er den højeste vaccinationsdækning for denne årgang i hele Danmark, mens 37 procent af piger født i 2003 er færdigvaccinerede.
Hvad angår årgang 2004, har mere end hver fjerde pige, nemlig 27 procent, i Vestjylland nu fået sit sidste stik, og dermed er der tale om en stigning på mere end 90 procent i antallet af færdigvaccinerede i løbet af blot fire måneder.
Formanden for Region Midtjylland Bent Hansen (S) glæder sig over fremgangen:
- Jeg er ganske tilfreds med, at rigtigt mange unge kvinder her i regionen følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og lader sig vaccinere. Det er vigtigt, at vi forebygger kræft, når det er muligt, siger Bent Hansen.
På landsplan er 55 procent af piger født i 2002 og 32 procent. af piger født i 2003 nu færdigvaccinerede. Samtidig er årgang 2004 ved at komme bedre med, og der er nu 22 procent færdigvaccinerede piger, hvilket svarer til en stigning på 10 procentpoint på fire måneder.
Den nye opgørelse af data, som hentes ind fra praktiserende læger over hele landet, viser desuden, at rigtig mange 12-14 årige piger har fået deres første dosis af HPV-vaccinen i de seneste måneder.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger bliver HPV-vaccineret, når de fylder 12 år. Vaccinen er gratis for piger, indtil de fylder 18 år.
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland