Gå til hovedindhold
Lokalt

Stor lettelse: Atomaffald skal blive på Risø

19-09-2017 KL. 11:27
ARKIVFOTO 2011 af Risø Forsøgscenter, Lager for lavradioaktivt atomaffald på Risø- - ILLUSTRATION TIL RITZAU-PLUS HISTORIE TORSDAG MORGEN D.13.SEPTEMBER 2012 Risø kommer igen i spil til atomaffald. (Foto:NIels Ahlmann Olesen/Scanpix 2012)
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Skive Kommune slipper i lighed med fire andre kommuner i Danmark for at få det såkaldte slutdepot til Danmarks radioaktive affald.
Efter adskillige års arbejde med sagen foreslår regeringen nu, at det radioaktive affald i Dansk Dekommissionerings anlæg på Risø skal blive på Risø i op til 30 - 50 år mere.
Skive Kommune som modtager af slutdepotet er helt ude af billedet. Skive Kommune har to af de seks steder, eksperter på grundlag af især geologi i maj 2011 udpegede som de mest velegnede til at rumme et slutdepot under jorden - Thiseområdet og området mellem Skive og Kjærgårdsholm. Skal Danmarks Radioaktive affald deponeres dybt i jorden, skal det meget dybere ned end hidtil forudsat - og måske i udlandet.
- Der skal helt nye undersøgelser til, når der skal findes mulige steder til et dybtliggende slutdepot, så de lokaliteter, som de hidtige undersøgelser peger på, er ikke længere aktuelle. En forlænget opbevaringsperiode giver tid til, at vi kan have en grundig politisk proces med inddragelse af kommuner og øvrige interessenter, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), der har det politiske ansvar for sagen.
Han indkalder nu Folketingets partier til politisk drøftelse af sagen med henblik på at opnå enighed. Den kan han formentlig godt regne med. De fleste partier i Folketinget har taget afstand for et såkaldt slutdepot af den type, der kunne blive placeret i Skive Kommune.
Skive Kommunes borgmester Peder Christian Kirkegaard (V) er meget lettet over regeringens udspil med hensyn til placeringen af det radioaktive affald.
- Jeg er meget glad på Skive Kommunes vegne og de andre kommuner, som var udset til at få slutdepotet. Det, vi har kæmpet for i årevis, har regeringen lyttet til, siger Peder Christian Kirkegaard (V).
Regeringen ønsker, at Danmark bliver ved med at afsøge mulighederne for fælles internationale løsninger – herunder muligheder for eksport af det mest radioaktive danske atomaffald. En forlænget undersøgelsesperiode giver samtidig mulighed for, at ny teknisk viden og eventuelle nye tekniske muligheder om håndtering af radioaktivt affald kan blive inddraget.
Derfor skal det radioaktive affald på Dansk Dekommissionering fortsat oplagres på Risø i op til yderligere 30 - 50 år. Faciliteterne på Risø skal opgraderes bygnings- og sikkerhedsmæssigt og flyttes op i terræn, så det radioaktive affald bliver opbevaret sikkerhedsmæssigt forsvarligt i den forlængede opbevaringsperiode.
- Det her er en sag, der kalder på omhu og grundighed. Vi skylder fremtidige generationer, at vi ikke haster noget igennem, men bruger den tid, der skal til, for at nå frem til en sikker, langsigtet løsning. Et dybtliggende slutdepot er den mest sikre løsning på lang sigt. Derfor foreslår vi nu at undersøge den løsning. Samtidig vil vi få mulighed for at integrere den nyeste tekniske viden på området og endnu en gang afsøge mulighederne for at eksportere det radioaktive affald, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.
Der er endnu ikke udført grundige undersøgelser af lokaliteter for et dybtliggende geologisk slutdepot i Danmark. De hidtidige undersøgelser fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) gør det ikke muligt at konkludere, hvor et slutdepot i 500 meters dybde kan placeres.
Læs også:
Finansminister Kristian Jensen freder Thise og Hvidbjerg for atomaffald
Særligt farligt atomaffald skal blive i Danmark
Slutspil om atomaffald begynder
»Morads« sætter ind mod atomaffald
Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland