Gå til hovedindhold
Avisen Mener

Flot gennembrud for GreenLab Skive

11-10-2017 KL. 15:04
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email
Lokal udvikling, jobskabelse, at skabe vækst gennem nye virksomheder og videreførsel af Skive-egnens grønne image er et ønske, der forener borgere og politikere og kandidater på vores egn, og et solstrejf af de større trænger igennem skyerne med nyheden om, at den norske virksomhed Quantafuel vil investere 100 millioner kroner i Kåstrup, hvor Skive Kommune netop vil satse på GreenLab Skive med erhverv og forskning for vedvarende energi.

Det er flot arbejde, at det er lykkedes at få den norske virksomhed til at satse på Skive-egnen. Som det fremgår af dagens avis, havde Quantafuel i første omgang overvejet Aarhus, men i stedet endte det med GreenLab Skive, og det er særdeles glædeligt.

Virksomheden omdanner plastic-affald til miljøvenlig diesel, og med beliggenhed tæt ved Nomi4s’ affaldsanlæg i Kåstrup vil der være optimal adgang til affalds-plastic.

Når den norske virksomhed nu satser på Oslo og Skive Kommune, bliver GreenLab Skive en del af udstillingsvinduet for Quantefuel, og det vil trække ny, positiv opmærksomhed til Skive. Det nye anlæg ventes at stå færdigt i 2018, og det vil give omkring 20 permanente arbejdspladser. Det kan så forhåbentlig blive springbræt til andet og mere i en grøn, lokal satsning. Det er en sådanne muligheder, der løbende skal arbejdes for i kampen for at vende stagnation til fremgang, og den gode nyhed bør tjene til inspiration om at fortsætte fremdriften. Det er stort, at Skive i denne sag har slået Aarhus, og meget tyder på, at GreenLab Skive netop kan vise sig at være et helt rigtigt satsningsområde.

I dagens avis berettes også om, at endnu et anlæg er på vej til GreenLab Skive i Kåstrup i form af et biogasanlæg. Det er lokale landmænd og den tyske energikoncern E. ON, der står sammen om den investering. 34 landmænd har allerede skrevet under, og det tegner til at blive endnu et positivt interessant grønt projekt for vores egn.

Provinsbyer oplever i disse år alle, at der skal kæmpes og tænkes visionært i kampen for at tiltrække virksomheder. Nogle byer kan slå på nærhed til motorvej - det kan Skive så ikke, men så må der peges på andre kvaliteter, og det er selvfølgelig, hvad der er lykkedes i samtalerne med norske Quantafuel.

Virksomhedens valg af Skive-egnen er et positivt eksempel på, at flere kan få øjnene op for, at det kan give særdeles god mening at satse på provinsen i Danmark - og se bort fra byer som København og Aarhus.

Den politiske verden på Christiansborg er ved at få øjnene op for, at det er afgørende for dansk sammenhængskraft, at der bliver udvikling og vækst i hele landet og ikke bare i hovedstadsområdet og Østjylland.

Statslige job flyttes ud til provinsen - og flere er på vej, lover regeringen. Socialdemokratiet advarer mod overdreven centralisering, og Radikale Venstre har fået opbakning til sikring af flere uddannelser i provinsen - uden for de største byer.

Samtidig skal der være fortsat fokus på bedre vejforbindelser og bedre bredbåndsdækning i provinsen, så der hverken er for små eller hullede veje eller huller i mobildækningen!

Folketinget kan gøre meget, men den lokale indsats er også vigtig. Det er nu bekræftet.

O.D.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Avisen Mener

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland