Lad os gøre op med aldersdiskriminationen

Udgivet:26. maj 2023, 11.34

Læsetid:2 minutter

Inger Stranddorf skriver om aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet.

Af Inger Stranddorf. afdelingsformand for HK MidtVest Vestergade 43, 7400 Herning

ARBEJDSMARKED Det kan ikke være rigtigt, at arbejdsgiverne råber om mangel på arbejdskraft og samtidig sender seniorerne bagerst i køen.

En ny rapport fra Beskæftigelsesministeriet bekræfter det, vi i HK længe har kunnet se:

De 55 plus-årige seniorer bliver sorteret fra i ansøgningsbunkerne.

I en ny rapport fra Beskæftigelsesministeriet kan man i et afsnit – dedikeret til seniorer på arbejdsmarkedet – læse, at der er en overvægt af ledige seniorer, som angiver, at de ikke har været kaldt til samtale på jobs, de har søgt – faktisk er det hver fjerde imod hver syvende af de 30-54-årige.

64 procent af seniorerne angiver desuden, at alder er en ulempe i forhold til mulighederne for at finde et job. 1 ud af 10 har endda fået direkte af vide, at alder er problemet, og 35 procent har fået det fortalt mellem linjerne.

I medierne kan man om og om igen læse om dygtige og velkvalificerede seniorer, der sender hundredvis af ansøgninger uden nogensinde at komme til samtale.

Vi har i HK et medlem, Kirsten, der har søgt 1200 stillinger hen over 2,5 år. Kirsten mistede sit job, da hun var 59 år, og på trods af de utroligt mange ansøgninger blev hun som ledig kun kaldt til samtale syv-otte gange. Uden at blive valgt til nogen af stillingerne. Til sidst gav hun helt op og gik på efterløn.

Kirsten er som taget ud af en statistik, som rapporten har med i et afsnit om ”førtidige” tilbagetrækningsordninger: At 60 procent af dem, der vælger at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, gør det helt eller delvist på grund af ledighed.

Som formand for HK MidtVest har jeg svært ved at forstå, at det kan være rigtigt i en tid, hvor politikerne har travlt med at tale om, at tilbagetrækningsordningerne »suger« folk ud af arbejdsmarkedet. Kunne det være, at vi i stedet skal tale om, at manglende vilje til at ansætte en specifik del af befolkningen »skubber« arbejdsdygtige- og parate seniorer ud?

I tirsdags kom Reformkommissionen med en ny rapport, hvor anbefalingen er at afskaffe seniorjobordningen – den ordning, der er med til at sikre, at de seniorer, der har betalt til efterlønsordningen, ikke bliver overladt uden forsørgelse, hvis de bliver ledige tæt på pensionsalderen.

Det er altså svært for mig at se, hvorfor sikkerhedsnettet for dem, der har allermest brug for det, skal forringes, når man i stedet kunne få gjort op med den fuldstændig uhensigtsmæssige og urimelige aldersdiskrimination.

Seniorerne har masser at byde på: De er stabile, afklarede med fremtiden, træffer velovervejede beslutninger og har masser af erfaring. Så, hvad er der ikke at kunne lide, når man som arbejdsgiver mangler arbejdskraft.

Indlæser debat