Leder: Grønne Skive blomstrer videre

11. juni 2021, 11.21

Chefredaktør Ole Dall

Det har været en god uge for Skive Kommunes grønne image.

20 millioner kom fra Villum Fonden til forskning med udgangspunkt i GreenLab Skive over tre år. Det er stort og flot. Og det blev godt udtrykt af uddannelses-og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), da hun i mandags indviede GreenLab Skive Forskning - energiparkens forskningscenter:

- I siger, I er ydmygt stolte over det, I har skabt. I kan godt stryge ydmygt. I er et flot eksempel på, hvordan man får omsat ord til handling.

Sådan lød de varmende og rigtige ord fra ministeren. For det er stort, hvad der lokalt er gang i med GreenLab Skive. De 20 millioner kroner fra Villum Fonden er det seneste flotte eksempel på, at den grønne satsning blomstrer videre.

- Jeg kan mærke, at mennesker, der er tilknyttet GreenLab Skive, kan og vil. Jeg kan mærke, det er mennesker, som gør det, vi efterlyser: Omsætter viden og forskning til noget, der kan bruges ude i samfundet, sagde Jens Kann-Rasmussen, formand for Villum fonden i forbindelse med lanceringen af GreenLab Skive Forskning.

Det er - som omtalt her i avisen tidligere på ugen - forskning, der kan nå langt ud over Danmarks grænser - og samtidig arbejdsmetoder, der kan forene teori og praksis.

Danmarks Tekniske Universitet er med i samarbejdet, og andre universiteter er på vej ind i samarbejdet med GreenLab Skive. Og Aarhus Maskinmesterskole og Skive College er også med. Det er lovende.

Med donationen på 20 millioner kroner og mandagens åbning af energiparkens forskningscenter ved GreenLab Skive er der i den grad basis for Skive-borgmester Peder Chr. Kirkegaards (V) ord om, at de store ambitioner for alvor kan blive omsat til virkelighed.

Helt overordnet er det særdeles positivt, at Skive så stærkt kommer på det grønne Danmarkskort, og at Skive Kommune blandt andet med GreenLab Skive bliver kendt for at være helt fremme med hensyn til grøn omstilling og grøn satsning. Kombineret med de grønne naturværdier, som kommunen i øvrigt kan fremhæve, er der virkelig grundlag for et grønt image til Skive-egnen.

Det kan blive ét af flere elementer, når det gælder om at få synlighed, arbejdspladser og bosætning til Skive-egnen. Der er masser af udfordringer i forhold til befolkningsudvikling, men det var en god målsætning, som Peder Chr. Kirkegaard satte i sin grundlovstale, hvor han talte for, at Skive Kommune »med vores kvalitet i vores servicetilbud, vores forenings- og kulturliv, vores unikke natur, skal blive den mest eftertragtede bosætningskommune i Midt - og Vestjylland«.

Det er et mål, som der bør være bred politisk enighed om, og det kræver så også, at der over en bred front er synlige initiativer og satsninger, som gør det tillokkende for langt flere at bosætte sig i Skive Kommune og så for manges vedkommende at arbejde i en anden kommune.

Grønt image, kulturliv, smukt beliggende byggegrunde, gode børnepasningsforhold, gode skoler, aktiviteter, service og sammenhængskraft og lav kriminalitet er bare nogle af de forhold, der hele tiden skal være fokus på for at kunne leve op til målet om, at blive den mest eftertragtede bosætningskommune i Midt-og Vestjylland. Men det er et godt mål!

O.D.