Leder: Så gør dog noget ved tobaksfaren!

Udgivet:16. februar 2023, 14.26

Læsetid:3 minutter

Arkivfoto: Steen Don

Ole Dall
Ansv. chefredaktør| od@skivefolkeblad.dk

1 måned siden

Hvis cigaretter blev opfundet i dag, ville myndighederne med sikkerhed forbyde dem.

Tænk på ét tal: I Danmark dør omkring 14.000 mennesker om året på grund af rygning. 14.000! Tænk lige på ét tal mere: Hver eneste dag året rundt tænder 40 danske børn deres første cigaret - med efterfølgende høj risiko for at blive afhængige af tobakken. Og så det sidste tal: Hvert år dør mellem 300 og 500 danskere på grund af passiv rygning. Det er flere dødsfald end i trafikken på ét år.

Så skulle man jo tro, at den politiske verden på Christiansborg var levende optaget af at redde liv og få vendt en udvikling, der koster så mange dyrebare menneskeliv. Men sådan er det ikke. Jo, mange fine ord og planer om røgfri generationer - men når det gælder handling bliver der stille. Helt stille!

Hvorfor?

Desværre fordi et flertal på Christiansborg - i hvert fald hidtil - har været bange for vælgerreaktionerne, hvis man for alvor gik til kamp for at mindske danskernes cigaretforbrug. Og det er åbenbart vigtigere at sikre sig genvalg som politiker end at redde en masse menneskeliv! Forstå det hvem der kan!

På Christiansborg vil man hellere drømme end handle. Derfor er der en drøm om en røgfri generation af børn og unge i 2030. Men det går den gale vej - og drøm er ved at blive til mareridt, fordi der er for lidt handling.

Læs også
<span>Leder:</span> Fordufter ansvaret for minkskandalen? <span>Leder:</span> Fordufter ansvaret for minkskandalen?
Læs også:
Leder: Fordufter ansvaret for minkskandalen?

I sidste uge kom der alarmerende læsning i rapporten »Danskernes rygevaner 2022«. Trods alle gode hensigter viser det sig, at der i 2022 var flere unge, der røg cigaretter end i 2020! Hver fjerde ung mellem 15 og 29 år ryger dagligt eller lejlighedsvist. Det er to procent flere end i 2020.

Det er jo faktisk en chokerende udvikling. Alt dette handler om at redde liv - ikke om at mobbe rygerne, der er lige så gode og dejlige mennesker som ikke-rygere. Men vi bør alle se en interesse i at færre dør af ryge-relaterede sygdomme og at færre unge begynder at ryge cigaretter.

Under S-regeringen kom der skræmmende billeder på cigaretpakker, der blev gemt væk under disken, og der kom røgfri skoletid, og der kom en mindre prisstigning på cigaretter. Men som nævnt har resultaterne ikke været imponerende.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V), regeringen og Folketingets partier må nu tage sig sammen og skride til handling. Eksperter er enige om, at en voldsom prisstigning på cigaretter vil have en klar virkning: Færre vil begynde at ryge, og forbruget vil blive formindsket. Og det vil redde liv.

Læs også
<span>Leder:</span> »Syge« Borgerlige - er der en læge tilstede? <span>Leder:</span> »Syge« Borgerlige - er der en læge tilstede?
Læs også:
Leder: »Syge« Borgerlige - er der en læge tilstede?

I lande som England, Norge, Canada og Irland koster en pakke cigaretter omkring 100 kroner. Når man ved, at det redder liv, vil en tilsvarende pris i Danmark jo være en livsvigtig og klog beslutning.

Og når det i Storbritannien og Irland er totalt forbudt at ryge på cafeér og på pubs, bør det selvfølgelig også være forbudt på danske caféer og værtshuse. Rygning skal foregå udendørs - også for at forhindre passiv rygning - herunder for personalet på værtshuse.

Der er længe til næste valg. Det er tid til handling. Lad nu ikke frygten for visse vælgeres reaktion overskygge behovet for handling, der kan redde liv. Gør noget!

O.D.

Indlæser debat