Fonde støtter: Port til naturpark får 4,5 millioner kroner

Stedet tæller for to fonde - det kommer til at give en flot indgang til naturpark

Udgivet:04. juli 2023, 15.07

Læsetid:3 minutter

Skive Kommune har gennem nogle år arbejdet med fornyelse af Flyndersø Mølle. Det har nu fået at kontant puf af to fonde. Foto: Skive Kommune

Jens Kristensen
Journalist

3 måneder siden

NATUR Det bliver en endnu større oplevelse at besøge det særlige landskab og naturområde omkring Flyndersø i fremtiden.

Dét vil Realdania og Ny Carlsbergfondet hjælpe med. De to fonde har valgt at donere i alt 4,5 millioner kroner til projektet ”Flyndersø Mølle Naturcenter,” som er udformet af Skive Kommune og Estvadgaards Plantager.

Flyndersø Mølle skal virke som port til det naturskønne område.

Projektplanen er så god, at fondene donerer 4,5 millioner kroner gennem deres fælles indsats initiativ ”Stedet Tæller X”.

- Vi er stolte over, at Realdania og Ny Carlsbergfondet har valgt at støtte etableringen af ankomstcentret, og dermed den samlede oplevelse af den smukke natur, vi har i naturparken Flyndersø – Sønder Lem Vig. Projektet med ankomstcentret ved Flyndersø Mølle er blevet til i et tæt samspil med lokale kræfter og foreninger, og det trækker tråde til en række andre projekter, fortæller arkitekt Camilla Bang fra Skive Kommune.

I alt får ni projekter i de danske landkommuner støtte til at gøre idéer til virkelighed med hjælp fra kunst og arkitektur. ”Stedet Tæller X” er for alle, der vil dyrke det særlige ved det lokale sted. For bygningsejere og lodsejere, foreninger og ildsjæle, der vil styrke de lokale kendetegn. Dét, der ikke lige kan flyttes. Dét, som er tæt på umuligt at kopiere. Dét, der giver stedet X-faktor, skriver de to fonde om ”Stedet Tæller X”.

Flyndersø Mølle og landskabet omkring er allerede i dag et fascinerende sted tæt på Skive. Møllen ligger ved Danmarks største hedesø i et af landets flotteste eksempler på istidslandskaber, og området er udpeget som en af Danmarks 15 naturparker.

Idéen er nu at få skabt et nyt ankomstområde, der kan formidle al den herlighed med afsæt i stedets mange lag af naturmæssig, historisk og kulturhistorisk viden, der trækker vigtige tråde til nutidens udfordringer med biodiversitet samt miljømæssig og social bæredygtighed.

Flyndersø Mølle og arealet omkring møllen skal være et ankomstcenter for brugere af og besøgende i Naturpark Flyndersø – Sønder Lem Vig. Kort sagt, at skabe en indgangsportal til naturparken, der vækker gæsternes interesse endnu mere. Møllebygningen og området omkring møllen kobles sammen med adgang til og oplevelser i naturparken samt formidling af den, så besøgende er godt klædt på til at få den bedst mulige oplevelse af naturparken.

Det kommende ankomstcenter skal formidle og facilitere naturparken for besøgende. Fra andre steder i naturparken er der indgange med parkering, toilet, ophold og info. Men den mest oplagte ”hovedindgang” er Flyndersø Mølle ved den østlige søbred. Stedet mangler de elementer, som gør, at det kan fungere som en invitation og en introduktion til naturparken, men også som et sted at runde besøget af, og som opfordrer gæsterne til at komme igen.

Når det nye ankomstcenter skal etableres, skal der laves en forbindelse og skabes udsyn mellem møllebygningen og søen/naturparken i de nære omgivelser, hvor det i dag er helt lukket for både fysisk og visuel adgang. Møllebygningen skal ændres, så den står som et flot, arkitektonisk landmærke. Indvendigt skal gæster kunne få viden og forberede sig til et besøg i naturparken, og der skal være plads til fordybelse og læring, oplyser Skive Kommune i en pressemeddelse.

Læs også
Nye områder lægges ud til bolig og erhverv: Her vil kommunen give grønt lys til nybyggeri Nye områder lægges ud til bolig og erhverv: Her vil kommunen give grønt lys til nybyggeri
Læs også
Nye områder lægges ud til bolig og erhverv: Her vil kommunen give grønt lys til nybyggeri
Læs også
Snorklip og kagebord: Cykelklokker bimlede i kor Snorklip og kagebord: Cykelklokker bimlede i kor
Læs også
Snorklip og kagebord: Cykelklokker bimlede i kor

Indlæser debat