Stem lokalt - og nej til blokpolitik

4. juni 2019, 10.44

Endelig - i morgen er det vælgernes tur!

En meget lang valgkamp er ved at være til ende, og på folkestyrets festdag - grundlovsdag - er det i morgen også valgdag, hvor vælgerne bestemmer, hvordan Folketinget skal sammensættes. Herefter kan vi se frem til et langt og intenst forhandlingsforløb, inden en regering og et regeringsprogram er på plads.

Uanset partivalg kan du ved at stemme personligt også være med til at sikre, at Skive-egnen høres på Christiansborg. Det sker ved at stemme personligt på Skive-kredsens kandidater.

Hos Socialdemokratiet er det Anne Paulin, hos Venstre er det Inger Støjberg, hos Radikale Venstre er det Andreas Steenberg, og hos SF er det Anders Bøge og hos DF Anette Svindborg. De konservative har i Skive-kredsen opstillet Orla Østerby, Enhedslisten har Lars Dohn og Kristendemokraterne Henrik Dideriksen. Nye Borgerlige byder lokalt med Helge Hoffmann. Liberal Alliance, Alternativet, Stram Kurs og partiet Klaus Riskær Pedersen kører med en spidskandidat for hele Vestjyllands Storkreds, som Skive-kredsen er en del af.

Ved valget i 2015 fik Skive-kredsen valgt to medlemmer af Folketinget, Venstres Inger Støjberg (V) og Radikale Venstres Andreas Steenberg.

Uanset partifarve er det vigtigt med folketingsmedlemmer, der taler Skive-egnens sag hvad enten det handler om udvikling, uddannelse, veje, statslige arbejdspladser Green­Lab Skive, kamp mod atomaffald eller andet.

Valgkampens forløb har vist, at dansk politik er i opbrud. Det kan gå helt galt med blok- og fløjpolitik, men der er også en historisk chance for bredt, visionært og konstruktivt samarbejde hen over midten. Den såkaldte blå blok er i opløsning. DF smelter ned, nye fløjpartier langt til højre byder sig til, Venstre kører sololøb, og LA nærmer sig spærregrænsen. Svaret er ikke at erstatte blå blokpolitik med rød blokpolitik. Der venter kæmpe udfordringer om velfærd, økonomi, klima, uddannelse, integration og arbejdskraft. Det vil være letsindigt at give den yderste venstrefløj afgørende indflydelse i den økonomiske politik. Blokpolitik er ikke vejen frem. Midten bør styrkes, og som et socialt-liberalt parti er de radikale et godt bud på et parti, der både kan sikre, at der kommer en ny retning, og at økonomien ikke kører i grøften.

Alt tyder på, at et flertal efter valget vil pege på Mette Frederiksen (S) som første forhandlingsleder. Det vil vise sig, at der i den økonomiske politik er meget store forskelle mellem Enhedslisten/SF og Radikale Venstre. Det kan føre til, at Mette Frederiksen i en senere forhandlingsrunde også taler med Venstre og de konservative.

Efter en valgkamp med rekordmange løfter af den dyre slags melder virkeligheden sig. Samarbejde, visioner og handlekraft - og ikke blokpolitik - er vejen frem. Pas godt på Danmark!

God valgdag!

O.D.