Gå til hovedindhold
Debat

12 ton useriøst kvælstof

17-02-2019 KL. 08:24
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Der har siden fredag aften, været meget debat om at landbruget ikke har leveret på aftaler om reduktion af kvælstofudvaskning. Selv Ole Dall hopper på den i onsdagens leder.

Men hvordan er historien startet, hvad er op hvad er ned.

Ida Auken stiller et spørgsmål til miljøministeren, om hvor meget, der er færdig og i drift, af de kollektive virkemidler, der blev vedtaget, med den sidste landbrugspakke. Egentlig lyder det jo som et uskyldigt og seriøst spørgsmål.

De kollektive virkemidler består af fire forskellige områder, vådområder, udtagning af lavbund, skovrejsning og minivådområder.

Vådområder og udtagning af lavbund, har målsætninger om at nå 1250 tons og 150 tons reduktion af kvælstof i 2021. Det er større projekter, hvor enten kommuner eller Miljøstyrelsen, står bag gennemførelsen. Problemet er bare, at de projekter, der tidligere er gennemført, tager ca 4 år, fra første møde til færdigmelding, så det er fantastisk at 1 ton er færdigmeldt allerede i 2018.

Minivådområder har en målsætning om at nå 900 ton reduktion i kvælstof i 2021, det er mindre projekter, som de enkelte landmænd står bag. Problemet er bare at reglerne først er på plads i 2018, hvorefter der kan ansøges projekteres og udføres, så er jo ikke så sært, at ingen er færdige i 2018.

Tilbage er skovrejsning, der har en målsætning på 150 ton i 2021, det er så her de 11 ton er nået, her kan både, de enkelte landmænd og kommuner søge, man kan se at det der er givet tilsagn til det ene år er gennemført næste år, og de midler, der er sat af til skovrejsning, bliver brugt hvert år bliver brugt, altså fungerer det.

Man kan sige at de 12 ton, der er nået, er det teoretisk mulige.

Ida Auken og Berlingske Tidendes kørsel af historien er nøje planlagt. Ida får tallene fra miljøministeren, hun har tidliger været miljøminister, kender sagsgangene og ved at tallet ikke kan være ret stort. Man kører historien fredag aften før vinterferien, der er ikke nogen på arbejde, medier kopierer hinanden, og ingen graver i tallene, alle får hørt om de 12 ton (som er det teoretisk mulige), men de 12 ton er plantet i debatten. Det er jo totalt useriøst, jeg havde egentlig troet bedre om Ida Auken, men jeg er skuffet.

Ida Auken bruger de 12 ton til at konkludere at frivillige aftaler ikke kan bruges. Det er totalt useriøst.

Med venlig hilsen

Jens Knudsen,

Tranemarken 2,

7860 Spøttrup

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Debat

Forsiden lige nu

Lokalt

Glæde i Skive: Udvist mor og datter får lov at blive Glæde i Skive: Udvist mor og datter får lov at blive

Kultur

Bjerre og Danefeld i barsk debat om Skive Theater: »Skandale« og »løse påstande« Bjerre og Danefeld i barsk debat om Skive Theater: »Skandale« og »løse påstande«

112

Tiltalt for at dræbe 41-årig: Nu skal 23-årig skibonit for retten Tiltalt for at dræbe 41-årig: Nu skal 23-årig skibonit for retten

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland