Leder: DF i alle partiers mareridt

17. september 2021, 12.25

Alle partier oplever op- og nedture, men undertiden kan et parti rammes af det værste mareridt: Vælgerflugt kombineret med intern ballade og manglende udsigt til em fremadrettet løsning i form af et generationsskifte i toppen.

Dansk Folkeparti oplever i øjeblikket det hele på én gang. Weekendens landsmøde kan måske skabe en vis afklaring, men der er ikke udsigt til en samlet, fremadrettet løsning, for den findes ikke lige nu i virkelighedens verden.

Dansk Folkeparti blev stiftet af udbrydere fra Fremskridtspartiet, hvor også Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl var markante medlemmer. Der var masser af personopgør i Fremskridtspartiet, og partiets landsmøder var ofte et rivegilde. DF lagde fra start vægt på, at det skulle være anderledes i det parti, så man ikke med Pia Kjærsgaards ord skulle blive ramt af »landsbytosser«, som det var sket med Fremskridtspartiet. Det var den gang man på et FRP-landsmøde f.eks. kunne opleve et medlem proklamere på talerstolen, at der i den følgende uge ville blive dannet en dansk eksil-regering i London ...

DF kørte i mange år med en stram, central styring, og i medgangstider var der ikke uro. Ved valget i 2015 blev DF det største borgerlige parti, og som et parti, der havde været med i masser af forlig, ville det have været naturligt at kræve en plads i den borgerlige regering. Men partileder Kristian Thulesen Dahl valgte at stå udenfor regeringen, begyndte tilmed at flirte med Socialdemokratiet, og nedturen begyndte. Valget i 2019 blev en katastrofe for DF, og tilbagegangen er fortsat.

Dertil kommer så forstærket intern uro. Tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen har talt for en hårdere udlændinge-politik i partiet, og det er opsigtsvækkende, for det er Pia Kjærsgaard, der er udlændingeordfører. Martin Henriksen er hovedbestyrelsesmedlem og på valg i weekenden. Det samme er tidligere EU-parlamentsmedlem Anders Vistisen, der har Vridsted-rødder. Flere kilder i DF har til medier udtrykt, at Thulesen Dahls støtter arbejder for at få væltet både Martin Henriksen, Anders Vistisen og formentlig også nordjyske Erik Høgh-Sørensen ud af hovedbestyrelsen og erstattet med nye navne.

Ryger de tre ud skal det vise sig,om de bliver i DF eller går til f.eks. Nye Borgerlige, der har fået mange tidligere DF-vælgere.

Mange i Dansk Folkeparti har længe set frem til at få Morten Messerschmidt som ny leder. Men det kan ikke blive aktuelt foreløbig. Messerschmidt er for nylig idømt et halvt års betinget fængsel blandt andet for svindel med EU-midler. Han har anket sagen til landsretten, som først næste år forventes at behandle sagen. Og stadfæstes dommen ser det mere end svært ud med Messerschmidts formandsdrøm.

Kristian Thulesen Dahl hænger på som formand. Han var tidligere kendt som en dygtig forhandler på Christiansborg, og også anerkendt i andre partier, men nedturen for DF og den fortsatte uro koster mange kræfter. Forude venter et kommunalvalg, hvor ingen kan være i tvivl om, at DF samlet på landsplan kommer til at miste mange mandater. Det vil igen slide på Thulesen Dahl.

Kommer DF ned under fem procent i meningsmålinger, kan det også tænkes, at Thulesen Dahl inden næste valg peger på Peter Kofod, der i dag er i EU-parlamentet, som ny leder. Men det er kompliceret at have en leder, der ikke er medlem af Folketinget. Og dermed er man tilbage ved udgangspunktet. DF er et parti med nedtur, intern uro og svære problemer med at se en vej ud af krisen. Det er alle partiers mareridt, DF nu oplever.

O.D.

Indlæser debat...