Støjbergs svære valg

4. februar 2021, 10.45

Man tager fejl, hvis man tror, at det har været en let afgørelse for Skive-kredsens Inger Støjberg, at nå frem til den beslutning, som hun i dag meddeler i Skive Folkeblad: Hun forlader Venstre efter næsten 30 års medlemskab af partiet og VU. Og hun bliver løsgænger i Folketinget.

Der måtte så også komme en afgørelse nu. Og med den afgørelse hun har truffet, får hun jo også mulighed for at gennemtænke, hvad der eventuelt videre skal ske politisk for hende.

Hun kan stadig senere vælge at skifte til et andet parti, eller hvis tilstandene i Venstre ændrer sig - måske på et tidspunkt med en ny formand - skal man vel heller ikke udelukke et comeback, selvom det ikke er noget hun taler om nu.

Som tidligere nævnt på denne plads er »løsgængeriet« godt nok blevet voldsomt på Christiansborg, og i forhold til vælgerne er det også specielt, at man er valgt for et parti og så skifter til en løsgænger-position. I Inger Støjbergs verden understreger hun, at hun mener det samme som da hun blev valgt ved 2019-valget - og at det ville være at svigte vælgerne, hvis hun underlagde sig, hvad hun opfatter som Venstres nye kurs.

Med dagens interview i Skive Folkeblad skjuler Inger Støjberg heller ikke, at der har været et meget anstrengt forhold mellem Jakob Ellemann-Jensen og Støjberg i perioden, hvor de var henholdsvis formand og næstformand. Han mener, at hun var illoyal i en række sager, og hun mener, at hun ikke - som aftalt - fik mulighed for at tegne de strømninger i partiet, som hun betegner som kerneværdier.

Det kunne ikke fortsætte, og det kom til et brud. Støjberg blev reelt fyret af Ellemann som næstformand, og det har da slet ikke forbedret relationen mellem dem, at Ellemann var så udfarende i arbejdet med at få hende for rigsretten - selvom han sidste sommer bakkede hende op.

Nu er hun ret kontant i svaret til ham. Udmeldelse af Venstre suppleret med ord om, at hun ikke tror, at Jakob Ellemann-Jensen kan blive statsminister. Den melding vil svie hos formanden. Interessant skal det blive at se, hvordan reaktionen bliver hos Venstres medlemmer og vælgere.

Politisk lancerer Inger Støjberg bekymring og uenighed over for Venstre om blandt andet udlændinge-politik og forholdet mellem land og by. Begge dele er varme emner i flere partier. Men især i Venstre lige nu - partiet er voldsomt ramt af uro.

Der vil helt naturligt være vidt forskellige meninger om Støjbergs holdning til den rigsret, der nu venter hende, men til gengæld kan de fleste se, at hun er »spot on« i vurderingen af den såkaldte blå blok:

- I alle de år jeg har været på Christiansborg, har det borgerlige samarbejde ikke været så dårligt som nu, siger hun i dag til Skive Folkeblad.

Dansk politik er virkelig i opbrud, og det er svært at se, hvor det ender. Var Støjberg gået til Nye Borgerlige, var det parti formentlig hurtigt blevet det største borgerlige parti. Hendes afgang vil ganske sandsynligt føre til, at der vil komme meningsmålinger, hvor både de konservative og Nye Borgerlige er større end Venstre.

Det vil sætte nyt fokus på Jakob Ellemann-Jensens ord om, at Venstre er »det store dyr på savannen« i det borgerlige samarbejde. Det er så lidt svært at få øje på lige i øjeblikket.

Lige nu - før Støjbergs afgang - står Venstre til en halvering. Det er historisk. Det er Støjbergs afgang også.

O.D.