Ny møgsag for Søren Pape Poulsen

Udgivet:18. november 2014, 12.02

Læsetid:3 minutter

Af Ole Dall.

Mens det kniber for Søren Pape Poulsen at slå igennem med landspolitiske budskaber som konservativ leder, bliver der ved med at vælte møgsager ud af skabene fra hans tid som borgmester i Viborg.

Og nu er den gal igen. Og igen er det forholdet mellem Viborg Kommune og byens fodboldhold Viborg FF, der ikke er foregået efter bogen.

Tidligere er det kommet frem, at det ikke var lovligt, da et kommunalt datterselskab købte retten til navnet på klubbens stadion for et meget stort beløb. Det var ikke bare markedsføring for kommunen. Det var ulovlig støtte til en professionel fodboldklub, og der ventes stadig på, om beløbet skal tilbagebetales. Den ulovlige støtte blev besluttet med Søren Pape Poulsen i en hovedrolle som borgmester.

Nu er Statsforvaltningen så gået ind i en ny sag, hvor Søren Pape som tidligere Viborg-borgmester havde et ansvar. Kommunen besluttede i 2010 at købe reklamer for 500.000 kroner på Viborg Stadion hos byens fodboldklub. Statsforvaltningen kritiserer, at »Viborg Kommune ikke havde foretaget tilstrækkelige undersøgelser af markedsprisen, inden den indgik aftale med Viborg FF A/S om køb af reklamer på Viborg Stadion«.

På den baggrund skal Viborg Byråd nu meddele Statsforvaltningen, om man har til hensigt »at foretage tilstrækkelige undersøgelser af markedsprisen, inden der indgås en ny aftale om reklamer med Viborg FF A/S eller den eksisterende aftale forlænges«.

Det er for Viborg Kommune en kedelig sag, at man nu igen kommer i negativt fokus i forhold til den økonomiske støtte fra kommune til Viborg FF, og for Søren Pape Poulsen er det en ny møgsag, fordi der helt naturligt i hans nye rolle som konservativ leder kommer ekstra fokus på, hvad han har bedrevet som borgmester. Især når tingene ikke er foregået efter bogen.

Statsforvaltningen vil ikke på det foreliggende grundlag konstatere, om Viborg Kommune i den nye sag har indgået ulovlige aftaler med Viborg FF, men man fastslår altså, at kommunen med Søren Pape i spidsen ikke fik foretaget nok undersøgelser af markedsprisen, inden man gav 500.000 kroner for reklamer m.v.

Søren Pape Poulsen tolker selv udtalelsen fra Statsforvaltningen i retning af, at den »ikke mener, at Viborg kommunes beslutning var ulovlig«. Det er en lidt dristig konklusion, for Statsforvaltningen tager ikke stilling til det spørgsmål, men tilbage står en klar kritik af forløbet, som Søren Pape Poulsen burde erkende og beklage.

Den tidligere konservative leder og justitsminister Hans Engell kalder til jp.dk sagen for »en kæmpe næse til Søren Pape på det værst tænkelige tidspunkt«.

Og det er en ganske præcis vurdering. Det er nu den fjerde sag fra borgmester-tiden, der har belastet Søren Pape Poulsen i større eller mindre grad som konservativ leder, og forude venter måske også nyt fokus på skandalen fra Kvols, hvor Viborg Fjernvarme borede et nyttesløst hul til 160 millioner kroner, og hvor kommunens - og Papes - rolle næppe var den kønneste.

Disse sager skal så sammenholdes med Søren Papes problemer med at slå igennem med markante landspolitiske synspunkter som konservativ leder, og da han ikke er folketingsmedlem, kan han heller ikke markere sig fra Folketingets talerstol i diverse debatter. Læg dertil, at han allerede har sagt, at han ikke vil fortsætte som formand, hvis han ikke vælges som folketingsmedlem ved valget om senest 10 måneder. Det vil der nu komme ekstra fokus på - ikke mindst efter en ny meningsmåling i weekenden, der kastede de konservative ned under fire procent af stemmerne.

Det er i voldsom grad op ad bakke for Pape, der skal have sat fokus helt andre steder for måske at vende udviklingen.