Gå til hovedindhold
Lokalt

14 dages karantæne eller ej: Stor forskel på hvordan ansatte er stillet efter ferie

02-07-2020 KL. 13:28
Empty

Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til en lang række lande og regioner, herunder Alanya i Tyrkiet som ses på billedet, og opfordrer »kraftigt« folk til at holde sig hjemme i 14 dage, hvis man alligevel har rejst til et af de lande. Arkivfoto

  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Skal man gå i 14 dages hjemmekarantæne, hvis man har været på ferie udenfor Europa - eller er det nok at kunne fremvise en negativ coronatest, før man møder på arbejde?

Folkebladet har været i kontakt med flere, som er i tvivl om, hvilke retningslinjer der gælder, og der er også stor forskel på, hvad lokale virksomheder anbefaler deres ansatte.

Som ansat på en af Skive-egnens største virksomheder, Skov i Glyngøre, skal man i 14 dages karantæne, hvis man har været på ferie i lande, som Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til. Pt. vil det sige alle lande udenfor EU/Schengen-området samt enkelte lande i Europa, hvor smittetallet er højt.

- Vi følger de officielle regler. Det har vi gjort hele vejen, og det er meldt ud til de ansatte, siger marketingchef Stig Veis Jørgensen.

Udenrigsministeriet opfordrer »kraftigt« til, at man holder sig hjemme i 14 dage efter hjemkomst.

Debatten om, hvad man skal gøre, hvis man har været på ferie i et land, som de danske myndigheder fraråder alle ikke-nødvendige rejser til, tog fart på Skive-egnen, da administrerende direktør i Kulturcenter Limfjord (KCL) Knud Bjerre skrev et opslag på sin Facebook-profil om, at han var taget på ferie i Tyrkiet - et land som Udenrigsministeriet fraråder ferierejser til.

Som omtalt i Skive Folkeblad i går mener Knud Bjerre, at det er sikkert at rejse til Tyrkiet for ham og hans familie - og at de har tænkt sig at få taget en coronatest, når de krydser grænsen, og før de starter på arbejde.

- Det er vigtigt at understrege, at det kun er anbefalinger fra ministeriet, og der er ikke en lov, der siger, vi ikke må rejse til Tyrkiet. Dertil tager vi jo vores forholdsregler hernede, hvor vi bor i en privatbolig, og for os er Alanya det mest sikre feriested, sagde Knud Bjerre til Folkebladet i går.

Som direktør i KCL har Knud Bjerre ansvaret for mange ansatte, og for dem gælder det, at de enten skal gå i 14 dages karantæne eller fremvise en negativ coronatest for at komme tilbage på arbejde, hvis de har rejst i lande, som myndighederne fraråder ferierejser til.

Test efter to døgn

For ansatte hos Skive Kommune er det ikke en mulighed blot at fremvise en negativ coronatest, hvis man har været på ferie i lande, som Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til. Her forventes det, at medarbejderne går i 14 dages karantæne, oplyser HR-chef i Skive Kommune Ricki Laursen

- Vi forventer, at de følger de rejsevejledninger, som myndighederne sætter, siger Ricki Laursen.

I andre virksomheder kan de ansatte få lov til at undgå 14 dages karantæne, hvis de kan fremvise en negativ coronatest.

Det gælder blandt andet i Skive-virksomheden Deif.

- Vi har lavet den udmelding, at hvis man rejser til nogen af de lande, som myndighederne fraråder, så skal man enten i karantæne eller vise en negativ test. Der skal gå mindst 48 timer efter hjemkomst, før testen må tages, og så skal man afvente testresultatet hjemme, siger HR-direktør i Deif Marjanne Grønhøj.

Medarbejderne skal selv betale for karantæneperioden, medmindre man efter aftale med ens chef kan arbejde hjemme, oplyser HR-direktøren.

- Det er de samme testkrav, som vi har brugt ved arbejdsrejser, når vi for eksempel skal sende en medarbejder af sted for at udføre reparationer, fortæller Marjanne Grønhøj.

Individuel vurdering

Hos Dantherm i Skive skal de ansatte som udgangspunkt i 14 dages karantæne, hvis de har rejst til lande, som myndighederne fraråder alle ikke-nødvendige rejser til.

- Vi følger anbefalingerne fra myndighederne, siger administrerende direktør Jakob Bonde Jessen, som dog åbner op for, at der kan laves individuelle vurderinger, hvor en negativ test kan indgå.

Skive Folkeblad har spurgt Udenrigsministeriet, om det er tilstrækkeligt at tage en coronatest, hvis man har været på ferie udenfor Europa. Til det svarer Udenrigsministeriet på mail:

»Kommer man hjem fra ikke-nødvendig rejse til et land eller en region, hvortil Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser, opfordres man kraftigt til at holde sig hjemme i 14 dage efter hjemkomst«.

Udenrigsministeriet meldte onsdag ud, at de i dag, torsdag klokken 16, vil offentliggøre nye rejsevejledninger. Her vil rejsevejledningen blive lempet for en række lande uden for EU.

Direktør for Borgerservice i Udenrigsministeriet, Erik Brøgger Rasmussen, oplyser til P1 Morgen, at der bliver tale om færre end de 15 lande, som EU har blåstemplet som sikre i forhold til coronasmitte.

Retningslinjer for debatten
  • Del på Twitter
  • Del på LinkedIn
  • Del på email

Mest læste

Avisannonce

Seneste Lokalt

Forsiden lige nu

Seneste sport

Seneste 112

Seneste ind-/udland