Dall: Flot Fur - fortjent i spil som Årets Ø

Udgivet:11. marts 2023, 21.11

Læsetid:3 minutter

Ole Dall
Ansv. chefredaktør| od@skivefolkeblad.dk

Det kører da bare for Fur og furboerne i øjeblikket!

I sidste faldt det på plads, at Bette Jenses Hyw må få et naturfarvet gelænder, og dermed blev det en lokal sejr efter næsten 10 års kamp med ministerier og styrelser. Og som man kunne læse her i avisen i går er Fur nu helt med fremme i opløbet om at blive kåret til Årets Ø 2023.

Faktisk er Fur allerede som minimum sikret en tredjeplads, der ligesom en andenplads giver 25.000 kroner, for der er kun tre indstillede kandidater til prisen. Udover Fur er det Hjarnø i Horsens Fjord og Omø i Storebælt.

Prisen »Årets Ø« blev oprettet i 2020 af Forenet Kredit, Sammenslutningen af Danske Småøer og Landdistrikternes Fællesråd. Det hele handler om at fejre og skabe synlighed om de danske ø-samfund over hele landet.

Der var mange ansøgere til titlen, men nu er feltet altså snævret ind til de tre øer. Komitéen bag Årets Ø kåringen vil i april besøge de tre øer, og så kommer der en afgørelse i maj. Bliver man kåret som Årets Ø udløser det en hovedpris på 50.000 kroner. Mette Ravn, formand for priskomitéen bag Årets Ø og bestyrelsesmedlem i Forenet Kredit, siger om de tre indstillede kandidater:

- Fur, Hjarnø og Omø har hver især formået at sætte deres lokale menneskelige og naturmæssige ressourcer i spil i deres imponerende arbejde med at udvikle og bevare det attraktive ø-liv. De tre øer er meget forskellige og gør det hver på deres måde. Men fællesnævneren er de stærke og ambitiøse fællesskaber, hvor man står sammen, når det gælder - også når man møder forhindringer,

Så vidt formanden.

Når evnen til at stå sammen ved forhindringer nævnes, kunne det også være et vink om Furs kamp i den gelændersag, som er endt med at have landsdækkende opmærksomhed. Og med sejren for sund fornuft - respekt for fortidsminder men også med sikker adgang til udkigspunktet ved hjælp af naturfarvet gelænder på trappen - er der blevet ekstra opmærksomhed omkring Fur. Det kan priskomitéen ikke have undgået at lægge mærke til.

I fakta-materialet om de tre øer fra priskomitéen fremhæves om Fur blandt andet, at øen har dagligvarehandel med postbutik, kro, bryghus, flere spisesteder samt gårdbutikker. Og det nævnes at øens skole - en friskole - kan tilbyde undervisning til og med 7. klasse. Det bliver endvidere fremhævet, at Furs foreninger og frivillige står bag vidt forskellige initiativer som bosætning, Fur Rundt, Limfjorden Rundt, Muslingedagen, Højskoledagen og Jul på Fur. Og det nævnes at øens beboere også har fokus på bæredygtige energiprojekter.

Der er noget forskel på de tre øers indbyggertal. Hjarnø har 113 beboere, Omø har 154 mens Fur har 752 beboere - alle tal er for 2022.

Det flot og fortjent, at Fur er med i kampen om at blive kåret som Årets Ø. Tidligere har man vundet titlen som »Danmarks hyggeligste ø«. Det bekræfter blot, at Fur er noget ganske særligt - og det er et kæmpe aktiv for Skive Kommune, at Fur er en del af kommunen.

Flot, Fur!

Læs også
<span>Lokal ø er kommet med i finalen:</span> Fur kan blive årets ø <span>Lokal ø er kommet med i finalen:</span> Fur kan blive årets ø
Læs også:
Lokal ø er kommet med i finalen: Fur kan blive årets ø

Indlæser debat