Erhverv

147 danskere har lånt Thise Mejeri en million kroner på 35 minutter

Sølle 35 minutter gik der, inden Thise Mejeri og Coop Crowdfunding havde rejst et lån på en million kroner. 147 danske forbrugere havde valgt at investere i en ny bæredygtig foderstrategi, hvor importeret soja skal fases ud af foderet til Thise-køerne.

Lånet er tegnet gennem Coop Crowdfunding, og her har chef Nicolai Jæpelt aldrig oplevet en hurtigere crowdfunding.

Thise-lånet løber i 18 måneder og giver 1,9 procent i rente. Forbrugerne har maksimalt kunnet investere 10.000 kroner i projektet.

For forbrugerne er der formentlig ikke bare tale om en hvilken som helst investering, men en meget bevidst handling om at investere i grønne virksomheder, forklarer han. Det er ganske enkelt et nej tak til sojafoder i landbruget.

- Vi ved, at mange danske forbrugere gerne vil bidrage til den grønne omstilling, men har svært ved at finde ud af, hvad de helt præcist kan gøre, så det ordentligt batter. Med crowdfunding får de mulighed for at investere direkte i virksomheder, der gør sig umage og tager de valg, der er brug for, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling – og det oplever vi lige nu en stor interesse i, siger Nicolai Jæpelt, der i alt har skabt grøn crowdfunding for 3,4 millioner kroner.

Fremover skal Thises køer mæske sig i danskproducerede afgrøder som hestebønner, lupiner og ærter, der kan dyrkes på landmændenes egne marker.

Thise Mejeri er normalt ikke bleg for at investere egne penge i projekter, men her har mejeriet helt bevidst at finansiere via crowdfunding.

- Det er vigtigt for os at involvere forbrugerne, og dette crowdfunding lån bekræfter os i, at der i den grad er opbakning til den nye og bæredygtige foderstrategi, siger mejeridirektør Poul Pedersen.

- Processen med udfasning af soja er så småt løbet i gang, og vores mål er, at vi senest i 2023 helt satser på at droppe soja som fodermiddel. Og det ligger os meget på sinde, da importeret soja i dag faktisk svarer til en tredjedel af dansk landbrugs totale klimabelastning.

Det er især de 72 andelshavere - det vil sige landmænd - hos Thise, der har skubbet på i forhold til den nye foderstrategi. En af dem er økologisk landmand Søren Just, der netop har sået flere ærter og hestebønner på sine marker, så han til efteråret udelukkende kan fodre med danske afgrøder.

- Vi er rigtigt glade for at være nået hertil, hvor vi begynder at udfase soja i vores foderstrategi. Det er klart, at det rent praktisk er en stor omvæltning for os landmænd, men for os skal produktion og bæredygtighed gå hånd i hånd for at det giver mening, og så er det jo ret fedt, at vi selv kan dyrke, raps, ærter og hestebønner til vores køer, fortæller Søren Just. -ts

Søren Just vil gerne væk fra at fodre sine køer med importerede sojabønner, og derfor har han sået flere ærter og hestebønner, så han fra efteråret kan give sine køer dansk foder.  Foto: Thise Mejeri