Sevelbo debuterer med historisk roman om livet på Stubber Kloster

Udgivet:05. juni 2017, 09.48

Læsetid:3 minutter

Lars Novrup Frederiksen flyttede i 2004 tilbage til sin hjemegn, da han og hustruen Ingrid købte hus i Sevel - og her er hans første roman, den 600 sider lange »Kirstine« blevet til. Foto: Steen Don

Når han har besøgt den gamle klosterruin ved Stubbergård Sø, har 64-årige Lars Novrup Frederiksen ofte tænkt på, hvordan livet mon udspillede sig i storhedstiden.

- Smukt, men koldt og isoleret om vinteren. Det har jeg altid gerne villet fortælle en historie om, fastslår Lars Novrup Frederiksen.

Nu kommer hans romandebut, »Kirstine«, som netop skildrer det levede liv på klosteret med et af de danmarkshistoriens mest gådefulde drab, kongemordet på Erik Klipping i Finderup Lade i 1286 som kulmination.

Romanen tager sit udspring i Stubber Klosters middelaldersamfund - med tråde til Salling, Skive, Vinderup og kongebyen Viborg.

- Det har altid undret mig, at Erik Klipping skulle have lagt sig til at sove i en lade i Finderup i november 1286, når han havde sin magelige kongeborg i Viborg. Han levede et udsvævende liv, som jeg også skildrer, forklarer Lars Novrup Frederiksen som én af sine grunde til at skrive om den dramatiske episode - og optakten til den.

Gåden lever stadig, og Lars Novrup Frederiksen beteger sig selv som »historiefortæller«.

Det er endnu en titel til et usædvanligt levnedsforløb, der i forvejen tæller talrige af slagsen:

Naturelsker, bankdirektør, bagerbydreng, leder, ravsamler, kartoffelavler, sømand, forsikringssælger, grønlandsfarer, kajaksejler, svampefinder og områdedirektør.

Lars Novrup Frederiksen blev født i Vinderup, hvor hans far blev medstifter af Vinderup Egnshistoriske Forening, som han i dag selv er i bestyrelsen for. Det var også her, Lars Novrup Frederiksen fredag lancerede »Kirstine«.

- Jeg er altid vendt hjem til mit åsted, siger Lars Novrup Frederiksen, der sammen med hustruen Ingrid har boet i Sevel siden 2004, da han efter mange år med lange arbejdsdage i finanssektoren kvittede sit job som administrerende direktør for Fælleskassen i hovedstaden for at hellige sig nogle af de mange andre sider af livet.

I Sevel fandt parret det hus, de vil blive gamle i, som Lars Novrup Frederiksen fortæller.

Seks-syv år har hans første roman været undervejs, og hvor andre i finanssektoren bed sig i neglene under finanskrisen, gik Lars Novrup Frederiksen til forelæsninger på Københavns Universitet, besøgte et kloster og foretog en omfattende research forud for sin roman.

Resultatet er den meget læseværdige og spændende bog om Kirstine, der er ud af den adelige Hvide-slægt, da hun bliver optaget på Stubber Kloster. Ikke fordi hun har ønsket at blive nonne, men fordi det er sådan, hendes liv udvikler sig, da faderen dør og moderen gifter sig igen.

Kirstine bliver ikke blot nonne. Da priorinden Dagmar dør, vælges Kirstine som hendes efterfølger - og et tungt ansvar lægges på hendes skuldre. Der er driften af gårdene, klosterets talrige ritualer, handel, indtjeningen ved at bede bønner for afdøde adelsmænd - og så gæste-helligheden at tage sig af.

- Den gav nogle stridigheder. Det er beskrevet, hvordan abbeden på Øm Kloster smed Aarhus-biskoppen og hans store folkehold ud. Men det ender faktisk med, at abbeden må flygte, forklarer Lars Novrup Frederiksen.

Da kongen besøger Stubber Kloster forgriber han sig på én af nonnerne, og blandt Kirstines talrige opgaver er at beskytte de skrækslagne nonner. I det hele taget skildrer roman på fornem vis de mange stridigheder, der var mellem adelen og kirken, storbønderne, kongemagten og klostrene.

I »Kirstine« er der ikke ændret ved historiske kendsgerninger, og romanen startede slet ikke som en roman.

- Jeg er fuldstændig autodidakt, men jeg har beskæftiget mig med lokalhistorie gennem mange år. Min far var også blandt mine inspirationskilder, selv om det i dag kan ærgre mig, at jeg ikke hørte bedre efter, når han fortalte, forklarer Lars Novrup Frederiksen.

Lars Novrup Frederiksen: »Kirstine«, en historisk middelalderroman, der fredag udkom på forlaget Hovedland. 612 sider. Pris: 299,95 kr.