Sådan skal det gøres: Selvtest med nys og grin (video)

18. april 2021, 19.34

Isabella Rohde synes, testcentret på Skive College er supersmart, for det giver de unge frihed til at vælge, hvornår de vil testes. Foto: Steen Don.

En hoster. En nyser. Så kommer der et nys mere. Gruppen af ni handelsskoleelever griner lidt. En af pigerne flår vatpinden ud af næsen og klør febrilsk med håndroden. Hendes side makker står med lukkede øjne. Tydeligvis meget koncentreret mens han tæller til 15 og drejer vatpinden rundt fire gange imens.

- Det er supergodt, hvis der er snot på, siger superviseren til gruppen af unge mennesker, der hver kigger lidt mistroiske på deres brugte vatpind.

En negativ coronatest to gange om ugen er et krav for, at eleverne på landets gymnasier kan komme i skole igen. Også selvom de kun må møde op på skolen til fysisk undervisning halvdelen af tiden. For at sikre, at både elever, kursister og undervisere altid kan få en test, har Skive College oprettet sit eget lille testcenter.

Det er åbent mandag til fredag for folk med tilknytning til undervisningsstedet, så man kan blive testet før undervisningen, når man har fri, og i de pauser, man har i løbet af dagen.

En af dem, der benytter sig af tilbuddet på første åbningsdag, er 3.g’eren Jakob Strøm Kobberø.

- Jeg har det fint med at skulle pode mig selv. Det skal bare overstås, så jeg kan få noget at spise, siger han.

Jakob stiller sig på et af de røde kryds bag et bord. Foran ham ligger alle de ting, han skal bruge for at kunne teste sig selv.

Han starter med at spritter hænder, før han åbner for selve testen og vatpinden.

Vatpinden skal to til tre centimeter op i hvert næsebor i 15 sekunder hvert sted. Samtidig skal man dreje vatpinden rundt fire gange per næsebor, så der er nok ting at huske på.

Da Jakob er færdig putter han vatpinden i en lille beholder med væske. Han klemmer på beholderen, så væsken dækker vatpinden.

Se hvordan han gør her (artiklen fortsætter efter videoen):

Hans superviser guider ham igennem hvert eneste step. Han klemmer endnu engang vatpinden i beholderen for at tømme den for væske igen. Så sætter han låg på den lille beholder og drypper fire dråber ned i selve testen.

- Jeg synes ikke, det var så slemt. Det er ligesom en almindelig lyntest. Det er fint nok, at vi skal teste os selv, for det er rart at vide, at alle er negative, så vi kan komme i skole igen. Man lærer bare mere, når man er til stede fysisk, siger Jakob Strøm Kobberø, inden han forlader testcentret for st få morgenmad.

En af dem, der nyste under selvpodningen, var Isabella Rohde. Hun går også i 3.g på handelsskolen.

- Jeg synes, det var lidt sjovt. Både at prøve, men også at blive testet sammen med de andre fra klassen. Men det kildede, og jeg nøs et par gange, fortæller hun og fortsætter:

- Det er en smart idé at have vores eget testcenter, for det gør det meget lettere for eleverne. Hvis man har sent fri og skal testes, inden man skal på arbejde, er det ikke altid, man kan nå det, hvis der står 100 mennesker foran dig i køen, siger Isabella.

Og netop det med at give eleverne frihed var en af idéerne med testcentret.

- Det skal være en hjælp i hverdagen. Derfor er det vigtigt for os, at det skal være fleksibelt for vores elever og medarbejdere. Så kan vi også aflaste sundhedssystemet og de andre testcentre, siger Anton Witt, der er den overordnede koordinator for Skive Colleges testcenter.

[naviga:h3]

[/naviga:h3]

Når eleverne har dryppet dråber i deres test, skal de vente et øjeblik. En lille måler skal skifte farve, og der skal komme en rød streg, så er testen godkendt.

Efter et kvarter bliver den aflæst af nogle af de ansatte supervisere, som giver besked gennem en sms, om personen er positiv eller negativ. Systemet giver selv besked til Statens Serum Institut og www.minsundhed.dk.

Det er intet problem at pode sig selv, hvis det betyder, man kan komme i skole igen, mener Jakob Strøm Kobberø. Foto: Steen Don.
Der lød nys i hele rummet, da ni handelsskoleelever podede sig selv. Foto: Steen Don.

Indlæser debat...