Obama til Skive - men hvem betaler?

Udgivet:10. maj 2022, 10.18

Læsetid:3 minutter

Thorbjørn Jacobsen.

Af Thorbjørn Jacobsen folketingskandidat for Liberal Alliance i Vestjyllands Storkreds

11 måneder siden

OBAMA-BESØG Det er helt ubetinget et scoop at få besøg af USA’s tidligere præsident. Til TV MidtVest forsikrer direktør Knud Bjerre at arrangementet sker 100 procent på KulturCenter Skives regning og risiko - samt uden kommunal medvirken. Men så undrer man sig når det dagen efter afsløres i Skive Folkeblad at der er givet underskudsgaranti fra kommunen på 750.000 kr.

Så var det måske alligevel ikke helt på egen risiko, og uden kommunal medvirken? I tilfælde af underskud så ved vi da nu hvor regningen ender: Hos skatteborgerne.

Et kapløb mod bunden

Mange kommuner ønsker at brande sig, kappes om hvem der er størst og bedst. I Holstebro bygger de en »kunstbro« til et trecifret millionbeløb, og er storsponsor på boksebrag og håndboldkampe. I Struer har kommunen ligeledes støttet både boksesporten og lavet en millionsatsning på lydfestivalen »Struer Tracks«. Det er som om politikerne tror, at bare man holder de flotteste og dyreste arrangementer, så vil den øgede eksponering få folk til at flytte tilbage til provinsbyerne, ja lige netop deres område for at være præcis. Sådan konkurrerer landets kommuner nu på skatteborgernes regning om, hvem der kan lave de største og fedeste arrangementer, og derigennem få noget dyrt købt reklame. Men det er desværre et kapløb mod bunden. For samtidig hører man overalt om dårlig offentlig service på den ene eller anden måde.

Alting har en pris

Lokalpolitikerne i Skive forsikrer os om at der i hvert fald ikke forsvinder noget velfærd fra Skive Kommune på grund af Obama-besøget. Pengene kommer jo fra kultur-budgettet, og derfor går der ikke noget fra velfærden må vi forstå. Men budgetter er alene en fordeling som politikerne laver af pengene i fælleskassen - og penge kan kun bruges én gang. Så selvfølgelig kunne de 750.000 kr have været prioriteret anerledes dengang man lagde budgettet. Den prioritering er et valg, som politikerne træffer om at de penge ikke skal bruges på velfærd. Man kunne faktisk have brugt pengene på velfærd. Det er et valg der træffes. Al udenomssnak virker en smule søgt.

Drop prestigeprojekter

Jeg synes, det er en trist tendens. Vi ser alskens elendighed på skole-, ældre og sundhedsområdet her til lands, imens pengene fosser ud af kassen til boksebrag, Tour de France, kunstbroer - og nu præsidenttalen i Skive, i fald den giver underskud. Jeg mener at prioriteringen er forkert, og jeg synes det er virkelig svært at tage det seriøst når selvsamme politikere som laver disse disponeringer oftest mener at det offentlige er en veltrimmet maskine der umuligt kan spares en krone på. Alene projektmageri, prestigeprojekter og anden frås kunne frigøre millioner i de fleste kommuner.

I Liberal Alliance mener vi, at man skal fokusere på velfærdsstatens kerneydelser, og vi synes ikke skattekroner skal gå til tant og fjas - heller ikke selv om det »bare er en underskudsgaranti«. Det handler om prioritering, og selvom jeg såmænd også synes det er fedt med store arrangementer, så mener jeg også at når man vil samle over 1.000 personer til et arrangement, så må disse personer selv afholde udgiften til arrangementet uden at tørre regningen af på fælleskassen.